Občutek polnosti in napihnjenosti v zgornjem delu trebuha z bolečinami, občutek hitre sitosti, slabosti, bruhanje, krči, spahovanje, zgaga, oziroma pekoč občutek in nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu, so težave, s katerimi se je sigurno srečal vsak izmed nas. Mogoče po kakšnem preobilnem obroku, praznovanju …

Vzrok za težave

Vzrok za težave je v naših prebavilih, natančneje v želodcu. Ta rezervoar hrane proizvaja kislino, ki je nujno potrebna za razgradnjo hrane. V normalnih razmerah plast zaščitne sluzi ščiti steno želodca pred močno kislino. Različni vzroki ravnovesje porušijo, kar povzroči težave.

Lajšanje bolečin

Pogosto obisk pri zdravniku ni potreben. Nekatere težave izzvenijo same, druge s preprostimi spremembami prehranskih navad, opustitvijo razvad. Lahko pa jih ublažimo z zdravili za samozdravljenje. V primeru, ko zdravnik ugotovi nek organski vzrok želodčnih težav, kot je prisotnost bakterij, razjede sluznice prebavil, samozdravljenje ni primerno.

Želodec je izjemno dovzeten za naše doživljanje okolice in čustvovanje. Pri mnogih se težave pojavijo kot posledica stresa, jeze, strahu.

Zdrava prehrana

Prvi nasvet za preprečevanje težav je urejena in zdrava prehrana.

Izogibajmo se pijačam in hrani, ki nam povzroča težave. Vsak dan pojejmo pet ne preveč obilnih in ne premastnih obrokov, zadnjega vsaj tri ure pred spanjem. Hrano uživajmo počasi. Izogibajmo se močno začinjeni, močno sladki in močno slani in ocvrti hrani. Opustimo razvade, kot so kajenje, pretirano uživanje alkoholnih, gaziranih pijač in kave. Rajši izberimo več sadja, zelenjave. Bodimo zmerni pri uživanju citrusov, paradižnika, čebule, čokolade. Pijmo zadosti tekočin. Npr. čajna mešanica melise, kamilice, mete, sladkega korena, kumine, sleza bo pravi balzam za razdražen želodec.

Izberimo varna zdravila

Pri samozdravljenju z zdravili proti bolečinam izberimo varna zdravila za želodec, to je paracetamol in se izogibajmo analgetikom iz skupine nesteroidnih antirevmatikov in acetilsalicilni kislini. Preden se odločimo za nakup zdravila proti bolečinam se posvetujmo s farmacevtom. Nikoli ne jemljimo več NSAR skupaj ali v kombinaciji z ASA. V primeru, da nam protibolečinsko zdravilo ne pomaga pri odpravljanju bolečin, ne večajmo odmerka nad priporočenim oziroma predpisanim odmerkom. S tem namreč ne povečamo protibolečinskega učinka, ampak samo stopnjujemo možnost za nastanek zapletov prebavil.

Obisk zdravnika

Nujna stanja, pri katerih odsvetujemo samozdravljenje, zahtevajo nujen obisk zdravnika. Bodite pozorni, če ste v kratkem času nenamerno shujšali, če imate težave pri požiranju hrane, bruhate krvavo ali temno vsebino, če imate temno, črno blato, če se pojavi otekel, otrdel, boleč trebuh, ki ga spremlja bruhanje. Ne zanemarite bolečin, ki iz prebavil sevajo v ramo in/ali roko. Ravno tako je potreben obisk pri zdravniku pri vseh omenjenih težavah, ki vztrajajo daljši čas.

Pomoč v lekarni

Veliko bolnikov s tovrstnimi težavami poišče pomoč in nasvet v lekarni. Bolnikom, ki nimajo alarmantnih znakov, farmacevti v lekarni svetujemo poleg nefarmakoloških priporočil, uporabo zdravil, ki se v lekarni lahko izdajajo brez recepta. Med omenjena zdravila sodijo zaviralci protonske črpalke, ki zmanjšajo nastajanje želodčne kisline in potrebujejo nekoliko več časa, da razvijejo poln učinek, ki pa traja dlje časa. Druga skupina zdravil so antacidi. To so kombinirani pripravki magnezijevih, aluminijevih in kalcijevih soli, ki delujejo zelo hitro a kratek čas in nevtralizirajo že izločeno želodčno kislino. Zaužijemo jih ob težavah, običajno 1-2  uri po jedi ali pred spanjem. Potrebno je upoštevati medsebojen vpliv z mnogimi zdravili, zato je ob zaužitju potrebni upoštevati časovni razmik med zdravili. Pred uporabo zdravil je vedno potrebno prebrati priložena navodila.

Za lajšanje blagih oblik težav imamo v lekarni na voljo številne rastlinske in sintezne pripravke v obliki kapljic, tinktur z grenčinami. Pripravke, ki pomagajo pri celjenju poškodovane sluznice (alginati) ter pripravke za lajšanje zgage, ki ustvarjanjem mehanske pregrade preprečujejo vdor kisle vsebine v požiralnik.

Obiščite nas, na voljo smo vam z nasveti.

Petra Albert, mag. farmacije

Zasavske lekarne


 

Prejšnji članekKS Franc Farčnik z istim vodstvom
Naslednji članekO davnih časih