Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Franc Farčnik v zagorski občini.

Krajevno skupnost Franc Farčnik bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Stanko Simončič, člani sveta KS pa so še Janez Knez, Metka Hribar, Darja Zupan, Bojana Pečnik Zidar, Alojz Grabnar in Jure Kostanjevič.

Od župnijske cerkve sv. Petra in Pavla do vstopa v Zagorje »čez hrib« se razprostira dolina, kjer živijo prebivalci KS Franc Farčnik. Krajevna skupnost, imenovana po rudarju in komunistu Francu Farčniku, vsako leto praznuje skupaj s Perkmandeljcem.

V krajevni skupnosti so že v preteklosti pripravljali številne prireditve, ki pa so sčasoma utonile v pozabo. Eden od ciljev predsednika krajevnega sveta Stanka Simončiča je bil krajevni skupnosti povrniti življenje. Skupaj s krajevnim odborom Rdečega križa tako organizirajo srečanja starostnikov. Srečanja se odvijajo v Varstveno delovnem centru, ki pomaga tudi pri organizaciji. Ponovno so začeli organizirati tudi krajevni praznik. Prireditev Perkmandeljčeva dežela ima vsako leto nekoliko drugačno ime, bistvo pa ostaja isto. Da je bolj pestro, omogočijo tudi društvom in podjetnikom, da se predstavijo na stojnicah in morda kaj prodajo. Vsako leto se v okviru prireditve odpravijo tudi na Perkmandeljčev pohod in organizirajo turnir v malem nogometu za prehodni pokal ata Perkmandeljca. Osrednji del prireditve pa predstavlja skok čez kožo, s katerim rudarsko dediščino Zagorja (in konec koncev vsega Zasavja) ohranjajo živo.

Pri organizaciji krajevnega praznika poleg mestnih krajevnih skupnosti sodeluje tudi Turistično društvo Ruardi, ki ima sedež v KS Franc Farčnik. Društvo deluje od leta 1994. Ime so mu nadeli po znanem meščanskem podjetniku Viktorju Ruardu, ki je bil lastnik gradu Gamberk in zagorskega rudnika.

Ravno rudnik je bil posredni krivec za eno najhujših naravnih nesreč v zgodovini Zagorja, ki je prizadela tudi KS Franc Farčnik. Na odlagališču se je 18. februarja 1987 sprožil plaz, širok približno 250 metrov in dolg približno 150 metrov, ki je zasul cesto in porušil več stavb. Zaradi plazu so morali pristojni evakuirati 21 družin s 53 člani. Plaz je zrušil več kot deset stanovanjskih hiš, rudniško kompresorsko postajo, dve večji delavnici, nekaj začasnih objektov in delovno halo tovarne konfekcije Lisca. Uničilo je komunalno infrastrukturo dela Farčnikove kolonije in zasulo cesto Zagorje-Trbovlje na dolžini 50 metrov. Po nesreči so čez Kotredeščico postavili začasni vojaški most Baily, ki so ga zamenjali šele leta 2016.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDve medalji na Gand prix Croatia
Naslednji članekŽelodčne težave