Zavod Savus bo ob osmem marcu, dnevu žena, pripravil rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije. Doslej se je prijavilo že 76 pogumnih punc iz vse Slovenije. Do 5. januarja še prijave po znižani ceni.

Kaj so Punce v jami?

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah in podelili še nekaj zanimivih priznanj in nagrad.

Kdaj bodo punce zavzele jamo?

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc je že odprl prijave. Nekaj punc je izkoristilo zgodnje prijave po povsem znižani ceni. Še vedno je cena prijavnine ugodna. Doslej se je kar 76 Slovenk že opogumilo in prijavilo na prireditev.

Kdo pride?

Adrijana, Ajda, Alenka, Ana, Anja (dve), Alberta, Anita, Barbara (tri), Darja (tri), Diana, Erika, Gordana, Hiacinta, Irena (tri), Ivana, Jana (dve), Janja, Jasmina (dve), Jasna, Jelka, Jožica, Karla, Katarina, Katja (dve), Klara, Ksenija, Maja (dve), Manca, Marcela, Marija (tri), Marijana, Marjeta (tri), Mateja, Melita (dve), Milena (dve), Miri, Nataša (dve), Nina (dve), Nives, Nuša, Patricija, Petra, Polona, Renata, Simona (dve), Suzana, Tanja, Teja, Tina, Urška (štiri), Veronika (dve), Vesna.

Največ je prijavljenih Uršk (štiri), pa Barbar, Darij, Iren, Marij, Marjet (po tri), na seznamu so še po dve Anji, Jani, Jasmini, Katji, Maji, Meliti, Mileni, Nataši, nini, Simoni in Veroniki. Novih na seznamu pa je precej imen.

Od kod so pogumne punce?

Zadnje prijavljene punce so med kraje, od koder prihajajo udeleženke prireditve, poskrbele, da se je v seznam vpisalo ogromno novih slovenskih krajev: Čemšenik, Bovec, Dobruška vas, Maribor, Drapšinova vas, Celje, Ljubljana- Polje, Šempeter, Senožeti, Ptuj, Kamnik, Gabernik, Zgornja Polskava, Škofljica, Tržič, Bevke, Log pri Brezovici, Kranj, Lukovica in Radomlje.

Punce sicer prihajajo od vsepovsod. Pa poglejmo, kateri kraji so že zastopani na Puncah v jami: Bevke, Bovec, Bovše, Celje, Čemšenik, Dobruška vas, Dol pri Ljubljani, Drapšinova vas, Gabernik, Gorenja vas, Gorenja vas, Gradišče pri Litiji, Hrastnik, Kamnik, Kranj, Latkova vas, Leskovec pri Krškem, Litija, Ljubljana, Ljubljana – Polje, Log pri Brezovici, Lukovica, Maribor, Prebold, Ptuj, Radeče, Radomlje, Sava pri Litiji, Slovenske Konjice, Stopiče pri Novem mestu, Senožeti, Šempeter, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Tržič, Višnja gora, Vojnik, Zgornja Polskava, Žirovnica.

Prijave

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov! Prijavnica za vas je pripravljena.

Prijava


Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPronacul v Bologni
Naslednji članekMoto avan-tura Azija 2022 – 15