sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Zdravila poleti

V mislih imamo možne neželene učinke zdravil. V navodilu za uporabo zdravil lahko preverite, ali lahko vaša zdravila povzročijo naštete možne neželene učinke.

Dehidracija

Poleti hitreje dehidriramo, saj izgubljamo tekočino tudi pri potenju (skozi kožo). Dehidracija se še poslabša, ko omejimo vnos tekočin, da zmanjšamo obiske stranišča. Kot npr. pred potovanjem, zaradi različnih dogodkov ali pa preprosto pozabimo piti (lahko tudi zaradi pozabljivosti). Če k temu dodamo še diuretike, ki se uživajo za zmanjšanje edemov, urejanje hipertenzije, glavkoma. bodo rezultati toliko slabši. Zdravila, ki prav tako povečajo izločanje vode so odvajala, kemoterapevtiki in antihistaminiki.

Dehidracija se kaže kot vrtoglavica, izčrpanost, utrujenost. Mlajše osebe bodo povečale vnos tekočin, ko bodo začutili žejo. Pri starejših pa ta občutek žeje ne deluje tako učinkovito. Starejši tako mogoče ne bodo prepoznali dehidracije, dokler se ne bodo izrazili bolj resni simptomi – kot omotica, zmedenost in povišan pulz srca, ko srce dela z manjšim volumnom krvi.

Zadosten vnos tekočin – predvsem vode, lahko pa tudi drugih zdravih tekočin in sadja – je potreben, da funkcioniramo pravilno. Zato je potrebno da vsak, ne glede na starost, poveča vnos tekočin čez poletje.

Fotosenzitivne reakcije (občutljivost na sonce)

Določena zdravila (kreme/mazila, tablete/kapsule ali injekcije) povzročajo fototoksične in/ali fotoalergijske reakcije. To so antibiotiki (kinoloni, tetraciklini, sulfonamidi – Ciprinol, Ciprobay, Primotren,.), nesteroidna protivnetna zdravila (Nalgesin, Naprosyn, Diverin, Ibubel,..), tiazidni diuretiki (hidroklorotiazid – Co-, HCT, HD…, indapamid – Tertensif, Rawel) in nekateri antidiabetiki (sulfonilsečnine – Glucotrol).

Simptomi so vnetje, podobno sončni opeklini, srbečica in ekcem. Če se zdravite s temi zdravili, se prepričajte, ali lahko pride do fotosenzitivne reakcije. Reakcija na sonce je pogosto odvisna od velikosti odmerka in časa, ko je oseba izpostavljena soncu.Fotoalergijske reakcije je težko predvideti, razen če ima oseba znane iz preteklosti.

Preventiva pred fotosenzitivnimi reakcijami je podobna kot pred sončnimi opeklinami – izogibanje soncu, zaščitna oblačila (tudi pokrivala) in uporaba sončnih krem.

Netoleranca na vročino

Starejši težje prenašajo vročino, saj imajo zmanjšane sposobnosti uravnavanja temperature. To lahko še poslabšajo določena zdravila, ki oslabijo telesen odziv na vročino in vlago.

Npr. haloperidol (Haldol) in risperidon (Risperdal, Torendo, Rispolux, …) blokirata signale do možganov, da temperatura telesa raste, medtem ko beta blokatorji zmanjšajo tok krvi v kožo in tako preprečijo oddajanje odvečne temperature. Triciklični antidepresivi in zdravilo brez recepta z difenhidraminom (Dramina) zmanjšajo potenje.

Zato je potrebno, da preverjamo starejše, ki se zdravijo s temi zdravili in so poleti zunaj. Pregretje lahko hitro pripelje do vročinske kapi, če se ne zdravi oz. prepreči. Znaki so slabost in bruhanje, spremembe v srčnem ritmu, zmanjšano potenje, zmedenost in slabotnost. Da preprečimo pregrevanje, imejmo lahka poletna oblačila, pri roki vedno hladno nealkoholno pijačo in se zadržujmo v senci.

Pridobivanje vitamina D je koristno, vendar je tudi pri tem potrebna zdrava pamet. Preverite navodila za uporabo zdravil. V vsakem primeru pa se zaščitite pred soncem in vročino tako, da nosite primerna oblačila, uporabljate zaščitne kreme proti soncu, uživate dovolj tekočin (vode) in načrtujete aktivnosti zunaj v delu dneva, ko je hladneje (npr. zjutraj ali zvečer).

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

lekarna-pusnik-logo

Isti avtor