V petnajsti ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov je bilo do sedaj zbranih 75.877,34 evrov, ki so jih obiskovalci pokopališč v preteklih dnevih darovali na stojnicah. Znesek pa se še povečuje. Na račun Fundacije Svečka se še vedno stekajo donacije posameznikov in organizacij, ki darujejo tudi preko spletnih donacij in z SMS sporočili.

Predsednik Fundacije Svečka Primož Jelševar: »Pred petnajstimi leti smo ljudem predstavili idejo, da kupimo svečo manj in namesto tega darujemo v dobrodelne namene za reševanje življenj. V teh letih so to idejo poosebili mnogi Slovenci, pa vendar je ta misel vsako leto bolj živa in aktualna. Veseli nas podatek, da se je količina nagrobnih sveč od leta 2010 do danes zmanjšala za več kot 40%. Vsi lahko spremljamo spremembe v naravi, ki se kažejo kot globalno spreminjanje podnebja. Posledica tega so tudi poplave, kakršnih smo bili priča v letošnjem letu in se obetajo tudi v teh dneh. Na humanitarnem področju opažamo vse večje potrebe po intervencijah civilne družbe za skoraj osnovne zdravstvene storitve in pripomočke, s katerimi rešujemo življenja ljudi. Sistemske spremembe za financiranje takšnih potreb so zato nujno potrebne.«

V letošnjem letu bodo sredstva namenili za razvoj genskega zdravila za Karolino, rehabilitacije kronično bolnih otrok, nevrofizioterapevtske obravnave otrok, pripomočke za gibalno ter duševno ovirane otroke in starostnike in druge potrebe. Več krajev bo zbrana sredstva namenilo lokalnim gasilskim društvom za nakup opreme za posredovanje ob poplavah in drugih nesrečah.

»Fundacija Svečka se zahvaljuje vsem koordinatorjem, vsaki izmed 160 organizacij, donatorjem in več kot 600 prostovoljcem, ki so v dneh pred prvim novembrom sodelovali pri izvedbi akcije. Hvala vsem, ki ste letos darovali in s tem pomagali reševati življenja. Posebna zahvala Zvezi ŠKIS za sodelovanje in Varstveno delovnemu centru Zasavje za izdelavo zastavic sočutja,« je še povedal Jelševar.

Do konca naslednjega tedna je še vedno mogoče prižgati SMS svečko – takšno virtualno svečko prižgemo, če pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA5 na 1919.

Savus

Foto: Fundacija Svečka


 

Prejšnji članekLokalna energetska skupnost Hrastnik
Naslednji članekNa današnji dan: Anton Vratanar Antonesko