Lokalna energetska skupnost (LES) je inovativni koncept, ki omogoča najučinkovitejši sistem lokalne proizvodnje in porabe električne energije ter spodbuja uporabo obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE).

»Člani lokalne energetske skupnosti bodo imeli priložnost med seboj izmenjavati energijo na način, ki bo članom in celotni skupnosti prinašal ekonomske in razvojne koristi. Članom skupnosti bodo v okviru sodelovanja na voljo priložnosti za sofinanciranje investicij v različne tehnologije, kot so hranilniki energije, vodikovi sistemi, fotovoltaika in druge, za kar bodo na voljo razvojna sredstva na prihajajočih razpisih,« so zapisali v vabilu prebivalcem Hrastnika, podjetjem in javnim zavodom, da se vključijo v LES na RRA Zasavje.

Lokalna energetska skupnost je v bistvu vertikalno vgnezdeni podsistem v sistemu oskrbe z energijo. »V sodelovanju različnih organizacij, kot so Regionalna razvojna agencija Zasavje, Občina Hrastnik,  Elektro Ljubljana PE Trbovlje, Kompetenčni center za sodobne tehnologije vodenja, RENN solutions in drugi, bomo razvili koncept LES Hrastnik, ki bo, ko bo dozorel, prijavljen na razpis, kjer pričakujemo pridobitev sredstev za njegovo realizacijo,« menijo na RRA Zasavje. Zato vabijo vse zainteresirane, da se pridružijo tej priložnosti za kreiranje zelene, trajnostne in energetsko učinkovite skupnosti v Hrastniku. »S sodelovanjem lahko razvijemo in implementiramo rešitve, ki bodo koristile celotni skupnosti in pripomogle k boljšemu, čistejšemu okolju za vse,« so še zapisali v pozivu.

Savus

Foto: RRA Zasavje


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Martin Klančišar – Nande
Naslednji članekZastavice namesto svečk