Na današnji dan so se rodili šolnik Fran Brinar, partizana Martin Klančišar Nande in Anton Vratanar Antonesko, umrl je montanist Rudi Ahčan.

Današnji četrtek je za marsikoga dopustniški dan, za druge pa povsem delovni. Za šolarje pa se nadaljujejo krompirjeve počitnice. Zato so zanje pripravili v Zasavju vrsto dejavnosti. Zanimiv je tudi filmski program v zasavskih kinematografih. Posežete pa lahko tudi po stalnih četrtkovih dogajanjih. Še to: v zagorski in kisovški knjižnici so na ogled nove razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 2. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z dežjem, ki se bo čez dan krepil. Spet bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 10 do 17 °C.

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele. Nastale bodo nevihte z nalivi. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m. V soboto bodo padavine prehodno ponehale, delno se bo razjasnilo. Zvečer lahko na zahodu spet rahlo dežuje.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

Danes bo Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravilo zanimivo počitniško druženje otrok. Od 9. do 13. ure bodo lahko udeleženci risali, saj bo z njimi Šola risanja in slikanja. Počitniške dejavnosti bodo nadaljevali jutri z delavnico, ki so jo poimenovali Jesenska zabava.


DPM Zagorje

Jesenske počitnice

»Jesenski čas je tu, in s tem tudi jesenske počitnice! Vabimo vas, da se nam pridružite na našem programu, polnem zabavnih in poučnih aktivnosti, ki ga pripravljamo v Društvu prijateljev mladine v sodelovanju z Zavodom za šport Zagorje,« so zapisali v DPM Zagorje. Dogajalo se bo v športni dvorani v Zagorju in Proletarcu. Danes in jutri od 7. do 15. ure. Kaj? Vse živo.


Knjižnica Antona Sovreta

Mali ježek

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 17.30 uri mali obiskovalci uživali v pravljici Mali ježek.

Nekega dne mama ježevka prvič odpelje svoje mladiče iz gnezda. A eden od bodičastih bratcev se izgubi. Kam je šel? Mali ježek svojih dogodivščin ni nikoli izdal, ampak mama jih je zagotovo uganila. Kaj pa ti? Vabljeni otroci in starši.


Delavski dom Trbovlje

Izdelaj svojo mobilno igro

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 10. uri pripravili delavnico za mlade med 13. in 18. letom z naslovom Izdelaj svojo mobilno igro.

»Bi rad naredil svojo igro, pa ne veš, kje začeti? Pridruži se nam med jesenskimi počitnicami in svojo idejo spremeni v realnost. Kaj bomo počeli? Spoznali elemente, ki so potrebni za nastanek igre. Spoznali delo v okolju Unity, Visual Studio in GitHub. Razvili in izdelali svojo video igro. Kdaj in kje? V ponedeljek, 30. oktobra, v četrtek, 2. novembra, in v petek, 3. novembra od 10.00 do 13.00 v Delavskem domu Trbovlje,« so zapisali organizatorji.


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

Danes ob 18. uri bodo v Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju odprli razstavo fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Branimir Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samosotojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

P’estanian in trije smrčketirji

ob 10.30 uri

Španska sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Dogtanian and the three muskhounds (2023), režija Toni Garcia, scenarij Doug Langdale

Ta neverjetna animirana pustolovščina, ki temelji na slavnem romanu Trije mušketirji in je postavljena v 17. stoletje, sledi mlademu kužku P’estanianu, ki potuje v veličastni Pariz in upa, da bo izpolnil svoje sanje in postal eden od slavnih kraljevih zaščitnikov. P’estanian je mladi mečevalec, ki sanja, da bi se pridružil legendarnim Smrčketirjem. Potem, ko je dokazal svoje spretnosti in si pridobil njihovo zaupanje, mora s Smrčketirji braniti kralja pred skrivnostno zaroto zlobnega kardinala, ki želi prevzeti oblast. Ker ni nikogar drugega, ki bi ga rešil, se P’estanian in njegovi novi prijatelji, nadarjeni mečevalci, podajo na pustolovščino, da bi rešili kralja in osvobodili regijo.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vrabček Richard 2

ob 10. uri

Nemška sinhronizirana animirana družinska komedija, izvirni naslov Richard the Stork and the Mystery of the Great Jewel (2023), režija Benjamin Quabeck, Mette Tange, scenarij Jeffrey Hylton, Philip LaZebnik, Reza Memari, igrajo Jay Myers, Kyra Jackson, Simona Berman, Blake Farha, Jeffrey Hylton, Tim Heller, Jonathan Failla, Mala Ghedia, Dulcie Smart, Amalia Hohl, Erik Hansen, Monica Solem …

Po šestih letih se na velika platna vrača vrabček Richard! Potem ko je odraščal s štorkljami in bil prepričan, da je tudi sam štorklja in odletel na jug, se bo v nadaljevanju dogodivščin vračal nazaj na sever, vendar znova brez svoje jate, vmes pa zapletel v vrsto dogodivščin v animirani pustolovščini Vrabček Richard 2.

Zgodba spremlja vrabčka Richarda, ki ga je posvojila družina štorkelj in prezimuje ob Velikem jezeru v severni Afriki. Ko pa Richard ugotovi, da ne bo on tisti, ki bo svojo jato vodil nazaj na sever, se odloči odleteti in potovati sam. Na poti sreča Samijo in njeno jato vrabcev, ujamejo pa jih zlobni marabuji pod vodstvom požrešnega pava Zamana. Edina možnost, da se vrabci osvobodijo, je, da rešijo uganko in najdejo veliki dragulj, vse to pa bo zahtevalo timsko delo, zaupanje in predvsem vse spretnosti, ki jih vrabci in štorklje premorejo.


Dogman

ob 18. uri

Izvirni naslov Dogman (Francija, ZDA, 2023), režija in scenarij Luc Besson, igrajo Caleb Landry Jones, Christopher Denham, Marisa Berenson …

Neverjetna zgodba o otroku, ki ga je življenje močno prizadelo in bo svojo rešitev našel v ljubezni do svojih psov.

Režiser filma Luc Besson je povedal, da je navdih za film črpal iz članka o francoski družini, ki je svojega otroka vrgla v kletko, ko je bil star pet let. Po prebranem članku se mu je pojavilo vprašanje, kako takšen dogodek vpliva na psihično zdravje človeka. Kako nekdo tak sploh preživi in kako se spopada s svojim trpljenjem? To idejo je želel raziskati s filmom Dogman.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Fran Brinar

Na današnji dan se je leta 1865 v Hrastniku rodil šolnik Fran Brinar. Leta 1884 je končal šolanje na učiteljišču v Mariboru in služboval po raznih krajih. Od leta 1904 je bil nadučitelj v Gotovljah, kjer je deloval tudi kot tajnik hranil in posojil. Od leta 1907 je za UT pisal predvsem biografije umrlih učiteljev. Umrl je 10. marca leta 1929.


Martin Klančišar – Nande

Na današnji dan se je leta 1903 v Trbovljah rodil rudar, partizan, osvoboditelj Starega piskra, upravitelj Celja, direktor Rudnika Trbovlje in drugih rudnikov po Sloveniji in Jugoslaviji (Zagorje, Hrastnik, Kočevje, Srpenica), ob koncu kariere pa predavatelj na kovinarski šoli v Štorah Martin Klančišar – Nande. Umrl je 27. novembra leta 1974 v Celju.

 


Anton Vratanar – Antonesko

Na današnji dan se je leta 1919 na Vrhovem pri Radečah rodil narodni heroj Anton Vratanar (partizansko ime – Antonesko). V Trbovljah je obiskoval mesarsko šolo, leta 1941 padel v nemško ujetništvo, pobegnil in še isto leto odšel na Štajersko v partizane. V vojni se je izkazal s svojim pogumom in drznimi dejanji. Po vojni je končal Vojaško akademijo in bil upokojen kot polkovnik. Leta 1953 je bil proglašen za narodnega heroja. Umrl je 4. junija leta 1993.


Rudi Ahčan

Na današnji dan je leta 2008 v Ljubljani umrl montanist in Zagorjan z izjemno kariero rudarskega strokovnjaka z velikim ugledom v svetu Rudi Ahčan. Rodil se je 13. januarja leta 1918 v Zagorju ob Savi. Delal je v premogovnikih Zabukovica in Velenje v Sloveniji, v Banovičih (Bosna in Hercegovina) in Raši (Hrvaška), bil tehnični direktor premogovnika v Zagorju ob Savi, potem je delal na Rudarskem inštitutu v Beogradu. Od leta 1966 je predaval na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Predaval je povsod po svetu, imel referate na zasedanjih komiteja ekspertov za premog pri OZN v Ženevi. Kar 25 let je bil član skupine izvedencev za produktivnost in vodenje premogovnikov pri komiteju za premog Evropske ekonomske komisije v Ženevi.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Josip Čerin
Naslednji članekNa današnji dan: Fran Brinar