Na današnji dan sta umrli dve znani Trboveljčanki: narodna herojinja Tončka Čeč in svetovno znana manekenka Anka Senčar. Danes je mednarodni dan meduz.

Sicer pa bo današnji petek še v znamenju počitniških dejavnosti za otroke. V vseh treh zasavskih mestih lahko najdete kakšno zanimivost za otroke. Zvečer pa morda filmska predstava. Kar zanimiv program lahko najdete v trboveljskem kinu. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 3. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bodo še občasne padavine. Čez dan se bo deloma zjasnilo, le na zahodu bo še ostalo pretežno oblačno. Meja sneženja bo povečini na nadmorski višini okoli 1500 m. Jugozahodni veter bo popoldne slabel. Temperature bodo povečini od 8 do 14 °C.

V noči na soboto bodo padavine prehodno spet pogostejše. V soboto čez dan bo večinoma suho, deloma se bo razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer se bo od zahoda ponovno pooblačilo, padavine z nevihtami in nalivi bodo v noči na nedeljo zajele vso Slovenijo. V nedeljo popoldne bodo padavine oslabele, deloma se bo razjasnilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

Danes bo Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravilo zanimivo počitniško druženje otrok. Od 9. do 13. ure bodo danes otroci s prostovoljci uživali na delavnici, ki so jo poimenovali Jesenska zabava.


DPM Zagorje

Jesenske počitnice

»Jesenski čas je tu, in s tem tudi jesenske počitnice! Vabimo vas, da se nam pridružite na našem programu, polnem zabavnih in poučnih aktivnosti, ki ga pripravljamo v Društvu prijateljev mladine v sodelovanju z Zavodom za šport Zagorje,« so zapisali v DPM Zagorje. Dogajalo se bo v športni dvorani v Zagorju in Proletarcu. Danes od 7. do 15. ure. Kaj? Vse živo.


MC Hrastnik

Krompirjeve počitnice

V Hrastniku bodo danes v Mladinskem centru Hrastnik ob 10. uri v okviru Krompirjevih počitnic pripravili delavnico Pisane bučke iz papirja.

 


Delavski dom Trbovlje

Izdelaj svojo mobilno igro

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 10. uri pripravili delavnico za mlade med 13. in 18. letom z naslovom Izdelaj svojo mobilno igro.

»Bi rad naredil svojo igro, pa ne veš, kje začeti? Pridruži se nam med jesenskimi počitnicami in svojo idejo spremeni v realnost. Kaj bomo počeli? Spoznali elemente, ki so potrebni za nastanek igre. Spoznali delo v okolju Unity, Visual Studio in GitHub. Razvili in izdelali svojo video igro. Kdaj in kje? V ponedeljek, 30. oktobra, v četrtek, 2. novembra, in v petek, 3. novembra od 10.00 do 13.00 v Delavskem domu Trbovlje,« so zapisali organizatorji.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

Tačke na patrulji: Silni film

ob 10.30 uri

Ameriška sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov PAW Patrol: The Mighty Movie (2023), režija Cal Brunker, scenarij Cal Brunker, Bob Barlen, Shane Morris

Znova se bomo potopili v animirani svet priljubljenih junakov na štirih tačkah z novimi dogodivščinami v animirani akcijski avanturi Tačke na patrulji: Silni film. Reševalni kužki tokrat dobijo supermoči in postanejo mogočni kužki, moči pa bodo morali obvarovati pred zlobneži.

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.


Delavski dom Trbovlje – kino

Psom in Italijanom vstop prepovedan

ob 18. uri

Animirana komična drama, izvirni naslov Interdit aux chiens et aux Italiens (Francija, Italija, 2022), režija Alain Ughetto, scenarij Alain Ughetto, Alexis Galmot, Anne Paschetta, igrajo Ariane Ascaride, Alain Ughetto, Stefano Paganini

Očarljiv, grenko-sladek animirani film, v katerem Alain Ughetto odpotuje nazaj v času in oživi zgodovino svoje družine – z lutkami in namišljenim pogovorom s svojo babico Cesiro, pa tudi z resničnimi zgodovinskimi predmeti, ki so bili del vsakdanjega življenja tedanjih družin. Pred nami se izriše pejsaž s humorjem začinjenega – čeprav težkega – življenja severnih Italijanov, ki bržkone ni bilo tako drugačno od življenj naših starih staršev.

Zgodnje dvajseto stoletje, gorska vasica v Italiji. Luigi Ughetto se v iskanju boljšega življenja z bratoma odpravi čez mejo, v švicarske in francoske Alpe. Tam opravljajo gradbena dela, ki se jim domačini izogibajo. Luigi se zaljubi v delovodjevo hčer Cesiro – a njuna idila ne traja dolgo …


Smrt deklice z vžigalicami

ob 20. uri

Hrvaška kriminalna drama, izvirni naslov Smrt djevojčice sa žigicama (2023), režija Goran Kulenović, scenarij Zoran Ferić, Goran Kulenović, igrajo Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić, Borko Perić, Slavko Juraga, Slavko Sobin …

Patolog Fero se po nedavni ločitvi vrne na otok Rab, kjer je z očetom preživel večino svojega otroštva. V domači kraj je prišel zaradi pogreba prijateljeve hčerke, toda šef policije Mungos, s katerim sta stara prijatelja, ga kmalu vplete v preiskavo umora romunske prostitutke. Medtem ko poskušata najti morilca, se nad njima začne razpenjati senca velike napake iz mladosti. Zaradi duhov iz preteklosti je Fero prisiljen prevzeti preiskavo v svoje roke.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tončka Čeč

Na današnji dan je leta 1943 umrla narodna herojinja Tončka Čeč. Tončka Čeč je ena najbolj markantnih slovenskih žensk, predana je bila sindikalnemu boju, predvsem rudarjev, in političnemu delovanju, ki se je pokazalo tudi v času osvobodilne vojne, kjer je bila med prvimi, ki so odšli v partizane. Svojo nežnejšo plat pa je kazala v kulturnem delovanju.

 


Anka Senčar

Na današnji dan leta 2018 je umrla manekenka in fotomodel Anka Senčar. Rodila se je 3. marca 1946 v Trbovljah. Po manekenski karieri doma je delovala med drugim v Parizu, Milanu, Rimu, Londonu in New Yorku. Več let je preživela v egiptovski Hurgadi, kjer je leta 2015 doživela hudo možgansko kap. Kot manekenka in model je sodelovala s številnimi prestižnimi znamkami, kot so Ives Saint Laurent, Pierre Cardin, L’Oreal, Max Factor, Stephanel, Roger Lamy in Nina Ricci. Pojavljala se je na naslovnicah Elle, Mode International, Vogua in drugih. Pod imenom Anka Auling je zaigrala v nekaj filmih. Napisala je dve knjigi. Avtobiografska knjiga To sem jaz, jaz sem Anka je z detajli iz življenja manekenke in fotomodela postala uspešnica, knjiga z naslovom Ankina moja Afrika pa je opisovala življenje v Južnoafriški Republiki. Zadnja leta je bivala v Domu upokojencev Trbovlje, kjer je okrevala po možganski kapi.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan meduz

Današnji dan je tudi svetovni dan meduz, barvitih in pisanih ožigalkarjev. Meduze so ene tistih bitij, ki jih neradi srečamo v morju. Vendar so zelo pomembna morska bitja. V oceanih skrbijo za naravno ravnovesje med različnimi vrstami planktona in rib. Ob tem še prenašajo ogljik v morske globine in s tem spodbujajo biološko raznovrstnost. Te živali brez možganov in srca, kosti in oči so v morjih plavale, še preden so po kopnem hodili dinozavri. Nekatere so prozorne, druge roza, rumene, vijoličaste ali modre, spet tretje se svetijo v temi. Lahko so velikanske (več kot dva metra v premeru), ali pa čisto majcene (komaj dva centimetra v premeru).


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Rudi Ahčan
Naslednji članekNa današnji dan: Tončka Čeč