V času izolacije zaradi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji so društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto (TNM), Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Trbovlje ter vodstvo Doma upokojencev Franc Salamon stanovalcem kar nekajkrat popestrili dneve z izvajanjem kulturnih točk na dvorišču pod balkoni.

Organizatorji menijo, da so zasavski kulturniki, ob upoštevanju potrebne socialne distance v času epidemije, objeli dom upokojencev s srčnostjo in umetnostjo.

»S tem so želeli stanovalcem doma predati tudi jasno sporočilo vseh Trboveljčanov: da niso pozabljeni, temveč vseskozi v naših mislih in da stojimo z njimi ob tej preizkušnji. In skupaj, eni na balkonih drugi pa pod njimi, bomo na koncu tudi zmagali! Ni vedno enostavno, ko si prisiljen z ljudmi komunicirati prek ekrana in ob srečanju ostajati na distanci. Ljudje smo vendarle družabna bitja. V tem stresnem času so se mnogi ljudje zatekli k kulturi, da bi jim lajšala čas v osami in hrabrila duha, da ostajamo optimistično zazrti v prihodnost. Brez poziva ali naročila ste se kulturniki širom Slovenije odzvali klicu dolžnosti in ponudili izoliranim ljudem na spletu svoja dela brezplačno. Še posebno nas je navdušila dobrosrčnost in pripravljenost glasbenikov iz Zasavja, da priskočijo na pomoč izoliranim oskrbovancem v domu upokojencev. Klicali ste nas celo sami in se ponudili za nastop, brez da bi enkrat samkrat omenili kakršnokoli plačilo. Vse bolj nam postaja jasno, da je bila glasba tista, ki je v času krize na široko vstopala skozi naša vrata za blažitev občutka izoliranosti,« pravijo prireditelji omenjenih glasbenih dogodkov.

Ne na koncert, ampak na You Tube

V času, ko Trboveljčani praznujejo občinski praznik in so ostali brez tradicionalnih prireditev, kot sta tudi Anduht in Nohšiht, so prav domači glasbeniki tisti, ki potrebujejo širšo podporo javnosti, saj ostajajo brez nastopov pred svojo publiko. Koliko časa bo še tako, ne ve nihče.

Zato bosta prvi konec tedna po prazniku, ko bi v Trbovljah potekala Anduht in Nohšiht, Javni sklad za kulturne dejavnost RS, območna izpostava Trbovlje in društvo Trbovlje Novomedijsko mesto (TNM) organizirala prvi virtualni dogodek z naslovom V tri glasne. Ta bo jutri, 5. junija, in v soboto, 6. junija, obakrat ob 20. uri, potekal na You Tube kanalu TNM.

Jutri zvečer bodo nastopili: skupina Orlek, Ping Pong Party Band, Primož Siter & Sašo Piskar, Rok Hvala, Big Band Zagorje, KD Svoboda Center Folklora Trbovlje, Evergreen ter Blaž in Eva Rojko.

V soboto pa bodo zbrane na You Tube kanalu zabavali: Laibach, Sergio, Grable, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Kvazi Cirkus, Terminal Disease, Hard Division, Warning in Delavska godba Trbovlje.

Pred ogledom koncertov pa lahko na FB strani https://www.facebook.com/JSKDTrbovlje/videos/948951552236429/ poslušate tudi pravljico O treh glasnih.

EN

Foto: arhiv JSKD Trbovlje