Glasovi so prešteti: planinci so za naj visokogorsko planinsko kočo izbrali Zasavsko kočo na Prehodavcih. Kočo so v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Julijcih zgradili Zasavci – od tod tudi njeno ime.

Zasavska koča na Prehodavcih po podatkih Planinske zveze Slovenije stoji na 2071 metrov visoki vzpetini nad prevalom Prehodavci. Na Temeljih italijanske obmejne stražnice so jo zgradili leta 1954 na pobudo Hrastničana Stanka Brečka. Pri gradnji so sodelovala PD Radeče, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku in Kum Trbovlje. V koči je gostinski prostor s 40 sedeži in točilnim pultom. Planinci lahko prespijo na enem od 39 ležišč v koči ali na katerem od 24 ležišč v zimskem bivaku.

Kočo upravlja Planinsko društvo Radeče, njena oskrbnika pa sta Jure Brečko in Tea Drnovšek. V devetdesetih letih je bila Zasavska koča na Prehodavcih prva, ki je energijo pridobivala s pomočjo sončnih celic, pohvalijo pa se lahko tudi s prototipom suhega stranišča.

V tej kategoriji so se za zmago potegovali še Dom na Komni, Krekova koča na Ratitovcu, Pogačnikov dom na Kriških podih in Triglavski dom na Kredarici.

Poleg visokogorske je bilo mogoče glasovati tudi za naj planinsko kočo. Tu so se med finaliste uvrstile kar tri zasavske koče: Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Mrzlici in Planinski dom na Kumu. Slednjemu so planinci največ glasov namenili že leta 2015. Letos je največ glasov zbral Planinski dom na Kofcah, med finalisti pa je bil še Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih.

MD

Foto: arhiv PZS / Matej Logar