Svetniki in svetnice Občine Trbovlje so včeraj po predstavljenih rezultatih novih analiz dali zeleno luč nadaljnjemu začasnemu skladiščenju pepela na odlagališču Lakonca. 

Poleti je občane Trbovelj in županjo Jasno Gabrič razburila novica, da bodo v Trbovlje vozili elektrofiltrski pepel iz ljubljanske toplarne, ki ga po prenehanju dovoljenja za obratovanje naprave za predelavo odpadkov ni mogel več sprejemati moravški Termit.

Na avgustovski izredni seji so svetniki odločili, da se odlaganje pepela v Trbovljah prepove, dokler ne bodo analize pokazale, da je res nenevaren. Včeraj so na šesti redni seji občinskega sveta predstavili rezultate analiz, ki jih je izvedel Regionalni tehnološki center Zasavje. Analize so pokazale, da gre za nenevaren odpadek, kot so v HSE EDT trdili že poleti. Direktor HSE EDT Ervin Renko je z rezultati analiz zadovoljen. Že na izredni seji avgusta je lokalni skupnosti očital, da s svojimi pomisleki preganja potencialne investitorje in pribil: »Odločiti se bo treba, ali želimo gospodarstvo ali ne.«

Na seji je bil prisoten tudi direktor RTH v likvidaciji dr. Janez Žlak, ki je povedal, da bodo s pepelom, ki ga dobivajo iz krškega Vipapa, dokončali sanacijo Bukove gore.

Tako v primeru Lakonce kot Bukove gore je občinski svet pooblastil Jožeta Pustoslemška, da ima v imenu občinskega sveta vpogled v vso dokumentacijo, da mu lastnika omenjenih območij (RTH in HSE EDT) omogočita nadzor na terenu in da kot pooblaščena oseba o dogajanju obvešča občinski svet.

Nasta Doberlet Bučalič iz Civilne iniciative Trbovlje je do rezultatov analize skeptična: »Mogoče je elektrofiltrski pepel celo zlato,« sarkastično navrže in doda: »Razočarani smo. Kljub vsemu strokovnemu in verodostojnemu gradivu, ki smo ga dostavili, v katerem je dokazano nezakonito delo in napačno odlaganje, so oni dali na to žegen. Razumemo, zakaj nismo bili povabljeni na tokratno sejo.«

Kdo ima torej prav? Očitno bo na to vprašanje odgovoril – čas.

MD

Foto: arhiv Savus