Leto 150. obletnice organiziranega gasilstva na Slovenskem očitno zaznamujejo spori med gasilci in občinami, v katerih ti opravljajo svoje delo. Po trboveljskih je zavrelo tudi litijskim gasilcem, pri slednjih so, pravijo, problem neporavnane obveznosti s strani občine. Z jutrišnjim dnem, je obvestilo PGD Litija, bodo zamrznili pogodbo o opravljanju javne gasilske službe.

Kaj bo, če zagori, če se zgodi naravna ali druga nesreča ali če bo potrebno občanom dovažati pitno vodo? Za to bo poskrbelo katero od drugih društev v občini, je na današnji tiskovni konferenci povedal poveljnik gasilske enote PGD Litija Blaž Kokovica. Razlog za odpoved pogodbe o opravljanju javne gasilske službe so neporavnane finančne obveznosti občine, problem pa je tudi pomanjkanje reševanja problematike delovanja gasilske enote, kar pomeni pomanjkanje kadra, neustrezen vozni park in prostorsko stisko.

»Hočemo konkretne rešitve z datumi,« so gasilci povedali na tiskovni konferenci. Občina Litija je že izdala izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da so rešili večino finančnih obveznosti do PGD Litija in da bodo v prihodnje pripravljeni programi in finančne perspektive zagotovili tudi sredstva za nemoteno delovanje gasilcev. Ti od zamrznitve pogodbe ne odstopajo, še vedno pa bodo izvajali posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, v cestnem prometu ter na tekočih in stoječih vodah.

MD

Foto: arhiv PGD Litija / fb