Praznovanje 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije bodo letos z izjemnim glasbenim projektom zaznamovale tudi slovenske glasbene šole. Projekt je nastal na pobudo predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja in v sodelovanju z Zvezo slovenskih glasbenih šol, ki letos obeležuje dvesto let delovanja javnega glasbenega šolstva v Sloveniji.
V petek, 24. junija, bo točno ob 15. uri 47 glasbenih šol po vsej Sloveniji hkrati izvedlo dve skladbi, in sicer himno Republike Slovenije ter skladbo Moja dežela avtorjev Janija Goloba in Dušana Velkaverha. Jani Golob je za tokratno prireditev ponudil v uporabo svoj glasbeni aranžma. V Zasavju so se projektu pridružile Glasbena šola Hrastnik, ki bo nastop izvedla v svoji dvorani, Glasbena šola Trbovlje z nastopom na odru Doma Svobode in Glasbena šola Zagorje z nastopom v paviljonu na Cankarjevem trgu.

Že danes, 23. junija, pa se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani med 10.30 in 15. uro več kot 500 mladih virtuozov, gojencev slovenskih glasbenih šol, predstavilo s posebnim koncertnim programom. Med njimi bodo nastopili tudi učenci iz glasbenih šol Trbovlje, Litija-Šmartno in Zagorje. Nastopili bodo v zadnjem sklopu nastopov, predvidoma ob 14.18 uri.

Zadnji nastopajoči: simfonični orkester in Mladinski pevski zbor Medeja pod dirigentskem vodstvom Klemna Benka se bodo predstavili s programom slovenskih avtorjev, Alojza Srebotnjaka, Frana Milčinskega Ježka ter Slavka in Vilka Avsenika, skupaj s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarovič pa jih bo prišel pozdravit predsednik RS Borut Pahor.

ZT