sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Risale Trbovlje

Petnajst članic likovne skupine U3 Trbovlje pod mentorstvom Ervina Matešiča je prikazalo na slikah svoje videnje domačega kraja. Slike so bile narejene v različnih slikarskih tehnikah s svinčnikom, akvarelom, tušem … Na njih so različni motivi, ki prikazujejo vhod v jamo, rudarske kolonije, industrijske objekte, kraj od zgornjega dela proti železniški postaji.
Prisotne obiskovalce, med njimi tudi županjo Jasno Gabrič, je pozdravila predsednica društva U3 Zasavje Saša Povhe. Glasbene vložke so prispevali učenci Glasbene šole Trbovlje, ki so odigrali nekaj manuetov tujih avtorjev na violini, narodno Na planincah, so zaigrali najmlajši.

Kristina Renko mentorica članov skupine za umetnostno zgodovino je razstavljene slike predstavila kot renesanso, ki prikazuje naš kraj s svetle strani. Ustvarjalke so veliko svojega dela opravile na prostem. Skice, ki so tam nastale, pomenijo kalitev njihovega ustvarjanja.

Ervin Matešič je opisal njihovo dosedanjo pot kot skupek druženja, učenja in slikanja. Vsem je jasno, da ne bodo postali akademski slikarji, saj iščejo poti v svojih srcih, okolici in kraju. Ljubezen avtoric do domačega kraja se zrcali v njihovih slikah. Sam je ugotovil, po letih, ko je živel v različnih krajih, da so Trbovlje lepo, urejeno mesto, z zeleno okolico, dobro infrastrukturo in čistim zrakom. Vida Vozel je pred otvoritvijo prebrala pesem Milana Sladiča o Trbovljah. Avtor je v njej opisal grenkobo rudarskih družin nekdaj in ji dodal nekaj misli o sedanjosti. Zbrani obiskovalci so pohvalili delo članic in prijetno pokramljali ob pripravljenih dobrotah.

Irena Vozelj

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor