nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Zaključek brezplačnih delavnic

Kljub koronavirusnim ukrepom v občini Šmartno pri Litiji pripravljajo nekatere dogodke, ki jih izvajajo v poletnih dneh.

Tako so se v ponedeljek, 3. avgusta, s predavanjem o ekološkem kmetovanju, ki sta ga vodila zakonca Vodnjov z Ekokmetije Vodnjov, zaključile brezplačne delavnice, ki so potekale v sklopu projekta »Prenova in oživitev Staretovega trga v Šmartnem pri Litiji«. Projekt sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Občina Šmartno pri Litiji v Javnem zavodu Bogenšperk.

Predavanje, s poudarkom na sadjarstvu, je potekalo v TIC Šmartno na Staretovem trgu. Kot sporočajo prireditelji dogodka, sta Julia in Klemen Vodnjov udeležencem predstavila lokacijo družinske ekološke kmetije, kjer na približno 10 hektarjih zemljišč uspeva 100 sort in 30 vrst sadja.

Julia Vodnjov je udeležence predavanja seznanila s sadjarstvom, postopkom sajenja in nege dreves ter z različnimi načini uporabe in predelave sadja (sadni lističi, sušeno sadje, sokovi). Obiskovalci so se seznanili tudi s postopki vzpostavitve znamke visoke kakovosti in izvedeli, kaj vse je potrebno za pridobitev certifikata sheme kakovosti ekološka pridelava.

V drugem delu je potekala delavnica, na kateri so navzoči spoznali in se preizkusili v ruski tehniki poslikave na les, ki se imenuje Mezenska poslikava.

Savus

Foto: arhiv TIC Šmartno

Isti avtor