sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zagorski taborniki v Južni Koreji

Taborniki iz zagorskega rodu Polde Eberl – Jamski so se udeležili mednarodnega srečanje mladih skavtov Svetovni skavtski jamboree v Južni Koreji.

Mladi s celega sveta se na jamboreeju povežejo med izvajanjem atraktivnega in vzgojno usmerjenega programa – osrednje teme so globalni razvoj, svetovni mir, kulturna raznolikost, pustolovščina, zabava in prijateljstvo. Čeprav se zdi, da gre za zabavo, je jamboree mnogo več, saj nudi mladim priložnost za nova znanja, debato in razvoj aktivnosti, ki jih kasneje izvajajo v lokalnem okolju in skupnosti.

Slovenska odprava na Jamboree 2023 je rekordna in šteje skupaj 320 oseb – 10 članov vodstva odprave, 24 vodnikov, 70 članov mednarodnega osebja in 216 udeležencev. Udeleženci so stari od 14 do 18 let, vodniki, vodstvo in mednarodno osebje pa 18 let ali več. Posebej je treba poudariti še, da taborništvo brezpogojno sledi načelu prostovoljstva, zato vsi člani osebja za delo pred, med in po akciji ne prejmejo nobenega plačila. Zagorska odprava šteje devet članov: Ivana Pikelj, Jaka in Eva Zupančič, Maruša Matovska, Aleksej Lazar, Sara Gajser in Jaka Grošelj ter Aljaž Juvan kot vodnik in starešina rodu Jani Majes.

Svetovni jamboree poteka na štiri leta, vsakič v drugi državi. Letošnji je že 25. po vrsti in ga organizira Zveza tabornikov Južne Koreje. Potekal bo med 1. in 12. avgustom, na tabornem prostoru v Saemangeumu (Severna Jeolla) se bo zbralo okrog 50.000 tabornikov in tabornic. Začetnik skavtskega gibanja Robert Baden-Powell je prvi jamboree organiziral leta 1920 na stadionu Olympia v Londonu. Besedo jamboree je vzel iz jezika enega izmed afriških plemen, pomeni pa noro praznovanje (srečanje plemen). Besedi je želel dati nov pomen – najbolj prijaznega in veselega druženja mladih.

Savus

Foto: taborniki.si


 

Isti avtor