Tudi v Zasavju se razmere zaradi vremena zaostrujejo. Odzvale so se občine in župani. Občina Zagorje je za tujce, ki so ujeti v Zasavju pripravila prenočišča v športni dvorani in gasilskem domu. V Trbovljah na sprejem pripravljajo športno dvorano Polaj, v Hrastniku pa tujcem pomaga in usmerja osebje KRCa Hrastnik in TICa Hrastnik.

Na facebook strani Visit Hrastnik je obvestilo:

»Dekleta iz TIC-a smo na terenu in usmerjamo vse, ki potrebujejo pomoč do bližnjih prenočišč.

Za vse, ki potrebujete še kakršnekoli informacije smo z veseljem na voljo na številki 030-479-240.V kolikor pa imamo koga med vami, ki bi tudi nudil prenočišče, naj nam prosim javi. Ugotavljamo, da imamo kar nekaj oseb, ki potrebujejo našo pomoč.

Držite se in skupaj zmoremo!«

Objava na facebook strani strani Občine Trbovlje:

»Nujno opozorilo

Zaradi neprevoznosti so določeni odseki cest na območju občine Trbovlje zaprti za ves promet. Kljub označenim zaporam pa nekateri vozniki navodil ne upoštevajo, s čimer tvegajo svojo lastno varnost, hkrati pa po nepotrebnem obremenjujejo tudi službe zaščite in reševanja, ki izvaja evakuacije z nevarnih območij. Voznike zato prosimo, da zapore dosledno upoštevajo ter ne prehajajo na ogrožena območja.

Še enkrat prosimo vse občane, da poskrbite za svojo varnost in se ne izpostavljate po nepotrebnem. Če je možno, ostanite na varnem in se izogibajte nevarnim območjem.

Na območju občine Trbovlje se zadržuje tudi večje število tujih državljanov, ki so tu ostali ujeti zaradi neprevoznosti cest. Tako zanje kot za vse občane Trbovelj, ki nimajo možnosti varnega prenočišča, smo omogočili zatočišče in varno prenočevanje v dvorani Polaj, ki bo odprta od 21. ure dalje.«

Na Občini Zagorje ob Savi pa so v sporočilu za javnost zapisali:

»Občina Zagorje ob Savi je pripravila okoli 200 ležišč za tujce, ki se vračajo domov in so zaradi zaprtih cest ostali ujeti tudi v zagorski dolini. Ležišča bodo nameščena v športni dvorani v Zagorju in v gasilskem domu. Vsi, ki potrebujejo streho nad glavo, lahko pokličejo 003863 56 55 727.

Občina ob tem prosi tudi vse občanke in občane, ki imajo na voljo razpoložljive namestitvene kapacitete, ki bi jih bili pripravljeni odstopiti ljudem v stiski, da se javijo na 03 56 55 727.

ENG:

The municipality of Zagorje ob Savi has prepared around 200 beds for foreigners returning home who are trapped in the Zagorje Valley due to road closures. The beds will be located in the sports hall in Zagorje and in the firefighters’ home. Anyone in need of shelter can call 003863 56 55 727.

The municipality is also asking all citizens who have accommodation available that they would be willing to give to people in need to contact 03 56 55 727.

GER:

Die Gemeinde Zagorje ob Savi hat rund 200 Betten für heimkehrende Ausländer vorbereitet, die aufgrund von Straßensperrungen im Zagorje-Tal festsitzen. Die Betten werden in der Sporthalle in Zagorje und im Feuerwehrhaus untergebracht. Wer eine Unterkunft braucht, kann sich unter der Telefonnummer 003863 56 55 727 melden.

Die Gemeinde bittet auch alle Bürger, die eine Unterkunft zur Verfügung haben und diese an Bedürftige abgeben möchten, sich unter 03 56 55 727 zu melden.«

Savus

Foto: FB Visit Hrastnik, FB PGD Trbovlje – mesto