V Zagorju so ob dnevu rudarjev 3. julija svečano odprli zagorski del poti Srečno v dolžini 4,9 km. Tematska pot Srečno v celoti meri nekaj manj kot 30 km in povezuje štiri rudarske občine Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Laško.

Okrog 40 pohodnikov, članov društva RMED Srečno Zagorje, članov sorodnih društev in predstavnikov sosednjih občin se je zjutraj zbralo pri Mesečini. Najprej smo se sprehodili v hrib do Prapreč, kjer smo skrenili v gozd in kmalu prispeli do meje med občinama Zagorje in Trbovlje, kjer nas je pozdravila vstopna in hkrati končna informacijska tabla zagorskega dela poti.

Nadaljevali smo po rumenih usmerjevalnih tablah in markacijah mimo ohranjenega rova Orlek, ki ga bogati informacijska tabla s podatki o jami Orlek. Sprehodili smo se naprej do Evroparka, največje sanirane površine degradiranega območja jame Kotredež, kjer smo si malo oddahnili v vrtu tete Johance.  Predsednica Društva za zdravilne rastline Zasavje Cvetka Drnovšek in članice društva so nam med srkanjem osvežilnih zdravilnih napitkov poskušale podati tudi nekaj  uporabnih nasvetov za domačo uporabo zelišč.

Po kratkem počitku smo jo spet mahnili v hrib proti letališču Ruardi, mimo druge informacijske table poti, ki stoji ob vzletišču Ruardi, kjer se odstira pogled na Cilenco, Vinsko cerkev, Kukelnuc.  Nato pa smo se spustili v dolino do graščine – nekdanje upravne stavbe rudnika in do spomenika rudarskim rodovom, ki ponosno stoji na Trgu rudarskih rodov v Toplicah. Ogledali  smo si še pahljačo portalov opuščenih rovov od Aleksandrovega rova, Vine rova, Dole rova, oljnega rova in skladišča razstreliva.

Tik pred koncem smo si ogledali še zadnjo informativno tablo ob rudniški lokomotivi, ki nas informira o transportu premoga skozi čas, ko je rudnik Zagorje obratoval. Zadnjih nekaj korakov smo si lahko skozi fotografije, ki krasijo oba podstranska rova, zamislili čas, ko so tukaj še ropotali jamski vozički.

Pohod smo zaključili pri vstopni informativni tabli poti Srečno, kjer se nam je pridružil tudi župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, podžupanja občine Hrastnik Vojka Šergan in predstavnik Regionalne razvojne agencije Martin Šikovc.

Po nekaj uvodnih informacijah o poti Srečno je poti v pozdrav spregovoril tudi župan Matjaž Švagan in predsednik Društva RMED Srečno Zagorje Franci Brinovec ter koordinator Regionalne razvojne agencije Martin Šikovc.

Sledilo je slavnostno rezanje zeleno črnega traku, ki sta ga opravila Matjaž Švagan in Franci Brinovec. Tako smo ponosno predali v uporabo zagorski del tematske rudarske poti Srečno.

»Ne nazadnje je potrebno omeniti, da se je ideja za tematsko rudarsko pot porodila kolegom iz Društva Sv. Barbara iz Sedraža in padla na plodna tla pri društvih in organizacijah v vseh štirih rudarskih občinah. Aktivnosti so se začele že v letu 2019, nekaj časa jih je ovirala korona, potem pa so se vključile še občine in koordiniranje med društvi in občinami je prevzela Regionalna razvojna agencija« je povedala Maja Malovrh Repovž, ki je prireditev tudi vodila ter na koncu prav vse povabila čez cesto v Pristan na druženje in pogostitev, za katero je poskrbela Gostilna pr’ Čop.

Maja Malovrh Repovž

Foto: RMED Srečno Zagorje


 

Prejšnji članekTabor Mojca
Naslednji članekDanes dogaja