Danes bodo na zagorski železniški postaji podpisali pogodbo o sodobni ureditvi postaje. V Trbovljah bodo zvečer stari rokerji pokazali, po čem je špeh. Oglejte si koncert skupine Modra frankinja. V MC ZoS bodo zvečer pod zvezdami zavrteli film Nažgani, v trboveljskem DDT pa Sončni zaton.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 7. julija 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bo povečini suho, popoldne pa bodo nevihte prehodno zajele večji del države. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

V petek, soboto in nedeljo bo delno jasno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije 9. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake 2,  izvod Zgornje Izlake, Narof, Zgornji Narof (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 10. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Sedraž levi del (nadzorništvo Hrastnik) in od 8.30 do 10.30 odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič, izvod Jesenje (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Železniška postaja Zagorje

Danes ob 13. uri bodo na železniški postaji Zagorje slavnostno podpisali pogodbo za ureditev železniške postaje Zagorje. Ureditev bo potekala v okviru projekta Uvedba daljinskega vodenja železniškega prometa. Z ureditvijo bo železniška postaja Zagorje dobila sodobnejšo podobo postajnega poslopja, dva nova perona z nadstrešnicami, urejena parkirišča s P+R sistemom, postajališčem in obračališčem za avtobuse. Prav tako bodo prenovljene telekomunikacijske naprave ter vozna mreža. V sklopu postaje bo izveden tudi nov nadhod z dvigali in stopnišči nad železniškimi tiri, ki bo omogočal potnikom, pešcem in kolesarjem varen prehod. Izvedba projekta bo sofinancirana z evropskimi sredstvi.


Ploščad pred DDT

Koncert skupine Modra frankinja

Danes ob 20.30 uri bo na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje večer starega rocka. Nastopila bo trboveljska skupina Modra frankinja. V primeru dežja bo koncert potekal v klubu Zavoda za mladino in šport Trbovlje.

Skupino Modra frankinja so leta 2011 ustanovili Branko Femc, Boris Dornik, Igor Cerovšek in Bojan Sušnik, ki jih druži dolgoletno prijateljstvo in ljubezen do glasbe. Najraje preigravajo staro ameriško folk glasbo, bluegrass in rock.


Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo po dolgem času ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana, nova pomoč na ZLU. Prvo srečanje bo namenjeno medsebojnemu spoznavanju in postavljanju skupnih izobraževalnih ciljev.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Končala je Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi. Z svoja dela je bila večkrat nagrajena. Razstavljala je na tridesetih samostojnih razstavah in velikem številu skupinskih doma in v tujini, ter sodelovala na likovnih kolonijah (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


DDT kino

Sončni zaton

ob 18. uri

V DDT bo danes na ogled film Sončni zaton (izvirni naslov Sundown, 2021), produkcija Francija, Mehika, Švedska. Režija in scenarij Michel Franco, igrajo Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios

Film je prejel nagrade na festivalih Benetke, Toronto, Busan, London, Chicago, São Paulo, Morelia, AFI Fest, Palm Springs, Solun, Tajpej, Göteborg in Beograd.

Vsebina: Neil in Alice Bennett sta člana premožne družine, ki z mladima Colinom in Alexo dopustujeta v Acapulcu. Lenobne počitnice prekine nujen klic, zaradi katerega se morajo nemudoma odpraviti domov. Ko prispejo na letališče, jim Neil pove, da je pozabil potni list in da bo ujel naslednji let …


MC ZoS – Kino pod zvezdami

Nažgani

ob 21. uri

Drugi film v sklopu predvajanj si bodo lahko gledalci ogledali na novi terasi Mladinskega centra Zagorje danes ob 21.uri, tokrat bodo vrteli danski film z leta 2020 Nažgani.

Režija Thomas Vinterberg, scenarij Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm, igrajo Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe.

Norveški psihiater Finn Skårderud je postavil teorijo, da se ljudje rodimo z 0.5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Martin in njegovi trije prijatelji, vsi štirje zdolgočaseni srednješolski učitelji, se lotijo drznega eksperimenta: če je Churchill dobil drugo svetovno vojno zavit v oblak alkohola, kdo ve, kaj lahko nekaj kapljic stori zanje in za njihove učence …

P.S.: Ker je gledalce pred zaključkom prejšnjega filma pregnal dež, si bodo zaključek filma Prevajalci do konca ogledali pred začetkom filma Nažgani.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni napisanih posebnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekZagorski del Poti Srečno
Naslednji članekNovi gasilski vozili