Na ploščadi pred gasilskim domom PGD Hrastnik so 1. julija pripravili slovesnost ob prevzemu dveh vozil, ki bodo služila PGD Hrastnik in GZ Hrastnik. Podelili so še višje gasilske čine.

Prevzema vozil GVZ-1 za GZ Hrastnik in GVGP-1 za PGD Hrastnik so se udeležili številni gostje: predstavnika zasavske gasilske regije Toni Fakin in Gregor Klenovšek, župan Občine Hrastnik Marko Funkl, referent za zaščito in reševanje v Občini Hrastnik Aleš Venko, častni član PGD Hrastnik Miran Jerič, predstavniki pobratenih GZ Šaleške doline, PGD Velenje in Mala Polana ter predstavniki sosednjih PGD Trbovlje-mesto, PGD Sedraž in PGD Radeče.

Predsednik PGD Hrastnik Andrej Ferk je v nagovoru poudaril, da PGD Hrastnik svojo vitalnost in sposobnost ohranja že 135 in svoj vpliv in odgovornost še povečuje. Čestital je tudi Nejcu Kosu, ki je uspešno zaključil usposabljanje za poklicnega gasilca. Predsednik GZ Hrastnik Timotej Funkel je dodal, da vsa tehnika in oprema ne pomeni nič, če gasilci v svojih vrstah nimajo usposobljenih ljudi, ki vso omenjeno tehniko znajo uporabljati. Zadovoljen je zaradi uspešno zaključenimi napredovanji v čin in uspešno zaključenimi tečaji. Gasilska zveza Hrastnik je bogatejša za 23 operativnih gasilcev ter 5 višjih gasilcev in 4 gasilske častnike.

Župan Občine Hrastnik Marko Funkl je dejal: »Oprema in usposobljenosti gasilcev sta ključna faktorja, da smo lahko pripravljeni na tisto, kar se lahko zgodi; seveda si želimo, da se ne bi zgodilo oziroma da se nikoli ne zgodi.« Zahvalil se je GZ Hrastnik ter vsem društvom iz Hrastnika, da so izpeljali vse, kar so se v preteklih dveh letih, ko so usklajevali investicije, uspeli tudi dogovoriti.

GVZ-1 je zamenjalo 12 let staro vozilo. Uporabljali ga bodo za prevoze na usposabljanja in na gasilske prireditve vseh članov GZ, v primeru izrednih dogodkov pa bo vozilo služilo kot sprejemno mesto, za dežurstva in podobno.

Manjše vozilo GVGP-1 je namenjeno za gašenje gozdnih požarov. Vozilo je zamenjalo 24 let staro vozilo za gašenje gozdnih požarov, zaradi svojih lastnosti in opremljenosti pa bo omogočalo tudi posredovanje ob začetnih požarih in tehničnih intervencijah.

Dogodek, ki sta ga zaznamovali dve pomembni investiciji in opazen napredek v usposobljenosti in znanju prostovoljnih gasilcev hrastniškega društva, je vodil poveljnik PGD Hrastnik Aleksander Draksler, glasbeno  pa ga je obogatil Lovro Peklar, učenec harmonike, letošnji prejemnik zlatega ključa Glasbene šole Hrastnik in obenem novopečeni operativni gasilec hrastniških gasilskih vrst.

DJ

Foto: DJ


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekTuristična zveza Kum