Prvega julija je v družbi ETI Elektroelement startal tradicionalni 10. projekt Tabor Mojca 2022. Udeležilo se ga je 23 osnovnošolcev iz širšega območja Zasavja od Litije do Radeč in učenci iz Brčkega in Doboja (Bosna in Hercegovina), Zrenjanina (Srbija) in Ulcinja (Črna Gora). Z njimi so bili tudi spremljevalci, ki so pripeljali udeležence.

Rotary klub Zagorje Kum

Rotary klub Zagorje Kum deluje od leta 2008. Že v začetku smo se odločili, da pomagamo mladim. Naše prve akcije so bile namenjene OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi. V nadaljevanju smo vzpostavili dobro sodelovanje z vsemi 15 osnovnimi šolami iz širšega Zasavja od Litije do Radeč. Dobro sodelovanje smo nadgradili z pomočjo STPŠ Trbovlje, ki ga želimo razširiti na ostale srednje šole v regiji.

Pobratimstvo

Naše prijateljstvo smo ponudili tudi drugim in tako je naš Rotary klub pobraten z  Rotary klubi Brčko, Zrenjanin, Ulcinj, Ra’anana (Izrael) in Doboj. V mednarodnem smislu to pomeni, da smo povezani štirje Rotary Distrikti, ki delujejo v petih državah. S takšnim zaledjem smo si dovolili v letu 2021 tudi začeti aktivnosti na mednarodnem projektu Od Triglava do Ohrida očistimo zemljo plastike in odpadkov, ki se je povezal v mednarodni projekt EndPlasticSoup. Ob pomoči mladim za mlade smo se usmerili tudi v aktivnosti na področju varovanja okolja in ekologije.

Predstavitev industrije

Mladim udeležencem projekta, ki so stari od 12 do 15 let, želimo predstaviti proizvodna podjetja, da dobijo občutek, kako se ustvarjajo izdelki in kaj pomeni gospodarstvo, ki ustvarja pogoje za razvoj družin, mest in držav. Vsako leto izmenično obiščemo ETI in Steklarno Hrastnik.

Lahko vam zaupamo, da vsako leto ogled proizvodnje preseneti učence in spremljevalce. Po ogledu se pogovarjamo z njimi in odgovore lahko povežemo v enega: »Če nas nebi peljali v to veliko tovarno,  si nikoli ne bi mogli predstavljati, koliko dela je potrebnega, da nastane izdelek, ki ga lahko jutri kupimo. Za nas je to nekaj, kar še ne razumemo, a daje nam spodbudo, da se moramo še veliko učiti.« Dr. Bereš iz Brčkega, ki prihaja redno, je zaključil: » Vedno na novo me presenetijo in navdušijo, vodstvu in delavcem želim v imenu vseh zdravja in uspehov v prihodnje!«

Po Zasavju

Iz ETI-ja so udeleženci odšli na Skakalni center Kisovec, tu so prejeli darila s simboličnimi majicami Projekta in žepnino 20 evrov. Po večerji so tujci s spremljevalci odšli na počitek v MCT Trbovlje. V soboto zjutraj smo odšli na enodnevni obisk Nordijskega centra Planica. Zvečer jih je čakala večerja v Gostilni Pr’Čop.

Nedelja je bila poseben dan. Tujci so odšli s spremljevalci na Kum (1220 metrov), najvišji vrh  v osrednji Sloveniji. Ob dveh popoldan pa je avtobus odpeljal 23 novih prijateljev v Tabor Mojca v Dolenjske Toplice. Tu jih je čakalo šest dni aktivnega druženja v taboru, ki deluje že 30 let in v enem tednu gosti okoli 200 otrok v starosti od 6 do 15 let.

Na taboru doslej 200 otrok

Rotary klub Zagorje Kum je skupaj s prijateljskimi Rotary klubi do sedaj v 10 letih zagotovil udeležbo na mednarodnem projektu okoli 200 otrokom. Ta projekt povezuje mlade in jih za vse življenje poveže. Zavedamo se, da je danes veliko teh mladih udeležencev tabora že doštudiralo, so delavci, mame, očetje, predvsem pa odrasli, ki jim je mladostna izkušnja dala neko posebno kocko v mozaiku življenja. Vse to nam vsem skupaj omogočajo naši prijatelji in podporniki, podjetja, družbe in občine.

Janez Lipec

Foto: Rotary klub