ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Zagorjani po bivši Jugoslaviji

V prvih dneh oktobra se je 54 članov in simpatizerjev Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi odpravilo na izlet po republikah nekdanje skupne države, ki so ga zaključili na Ohridu.

Na poti iz Zagorja ob Savi proti končni destinaciji so se najprej ustavili v hrvaškem Jasenovcu in se ob spomeniku Kamniti cvet poklonili vsem žrtvam, ki so umrle v koncentracijskem taborišču Jasenovac. Med njimi je bilo med drugo svetovno vojno zaprtih okoli 400 Slovencev, 282 jih je tam umrlo.

Pot so do Adaševcev, kjer je med drugo svetovno vojno potekala ena najtežjih in najbolj tragičnih bitk, ki je med oktobrom 1944 in 12. aprilom 1945 terjala življenja okoli 13.000 partizanov in okoli 35.000 okupatorjev.

V Beogradu so se ustavili v Hiši cvetja in obiskali Alejo slavnih, kjer so pokopana velika imena in zaslužni državljani nekdanje Jugoslavije, med njimi književnik in nobelovec dr. Ivo Andrić, književnik Branko Čopić, številni igralci, med njimi so Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Radmila Savćević, nekdanji premier Srbije dr. Zoran Đinđić in številni drugi.

Na obisku Kragujevca so  položili venec v spominskem parku v poklon skoraj 2800 civilistom, med njimi so bili tudi dijaki in učitelji gimnazije iz Kragujevca, ki so jih nemški vojaki po ukazu Adolfa Hitlerja pobili 20. in 21. oktobra 1941. Za vsakega umrlega nemškega vojaka so ustrelili 100 civilistov, za vsakega ranjenega pa so zajeli 50 talcev. V Kragujevcu so si zagorski borci za vrednote NOB ogledali tudi muzej 21. oktober.

Pot je skupina, v kateri je bila med drugimi tudi družina Anžin iz Zagorja, iz katere so se potovanja udeležile tri generacije družine, nadaljevala proti Aleksincu, srbski občini, ki je pobratena z Občino Zagorje ob Savi. Tam jih je sprejel župan Dalibor Radičević, ki je ob nedavnem zagorskem občinskem prazniku obiskal Zagorje.

Kot je povedal predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Roman Škrabar so obiskali še Skopje, ki ga je leta 1962 prizadel katastrofalen potres in porušil skoraj tri četrtine mesta. Umrlo je 1.070 ljudi, več kot 2.900 pa je bilo ranjenih. V makedonskem Prilepu, ki je znan kot center makedonske vstaje, so na grobišču Partizanska nekropola položili venec. Vstaja se je začela 11. oktobra 1941 z napadom prilepskega, kumanovskega in skopskega odreda na bolgarsko policijsko postajo v Prilepu. V Severni Makedoniji 11. oktober obeležujejo kot dan vstaje makedonskega naroda. Posvečen je začetku makedonske vstaje proti fašizmu med drugo svetovno vojno v jugoslovanski Makedoniji in antifašističnemu boju makedonskega naroda.

Končna destinacija izleta je bil Ohrid. Udeleženci, ki so preživeli lepih pet dni, so obiskali tudi Neum in še nekaj drugih mest ter uživali v njihovih lepotah.

Savus

Foto: ZB Zagorje


 

Isti avtor