Začenja se sezona prehladov in začeli bomo posegati po zdravilih za zdravljenje prehlada. Pa vemo, kako zdravila delujejo, kako naj jih uporabljamo in kdo jih lahko uporablja? Objavljamo prvi del nasveta.

V vsakem primeru imejmo v glavi, da samozdravljenje prehlada traja največ sedem dni. Če v tem časovnem obdobju ne pride do izboljšanja oz. se simptomi še poslabšajo, je potreben obisk zdravnika.

Zdravila, ki jih lahko kupite brez recepta v lekarni, vas ne bodo pozdravila, lajšala vam bodo simptome prehlada, počutili se boste bolje in zato boste lažje prestali to obdobje (to velja tudi za vse ostale pripravke iz domače lekarne).

Zamašen nos oz. »teče iz nosu«

Dekongestivi lahko zmanjšajo otekanje nosne sluznice (tudi v sinusih) in zato lažje dihate:

Tablete in praški za peroralno uporabo – poleg ostalih učinkovin vsebujejo tudi psevdoefedrin ali fenilefrin. Psevdoefedrin je na listi prepovedanih substanc, zato se uživanje odsvetuje športnikom. Uživanje teh pripravkov se odsvetuje mlajšim od 16 let, bolnikom s hudo koronarno srčno boleznijo, hipertenzijo, glavkomom, pri težavah s ščitnico, težavah z jetri in bolnikom, ki se zdravijo z nekaterimi antidepresivi, nosečnicam in doječim materam.

Pršila za nos – vsebujejo ksilometazolin ali oksimetazolin, lahko v kombinaciji s hialuronsko kislino, morsko vodo, dekspantenolom, … delujejo hitreje kot peroralni pripravki, njihova uporaba je omejena na pet dni, saj po daljši uporabi lahko pride do povečanega otekanja nosne sluznice, kar vodi v kronično uporabo in v končni fazi v atrofijo sluznice. Uporaba teh zdravil je primerna za starejše od dveh let.

Zdravila rastlinskega izvora – vsebujejo kombinacijo zdravilnih rastlin. Nekatere oblike so primerne tudi za otroke od drugega leta starosti naprej. Zdravilo se odsvetuje bolnikom, ki so preobčutljivi na sestavine zdravila, in bolnikom z ulkusno boleznijo.

Ne jemljite dveh oblik dekongestivov hkrati. Preveliko odmerjanje lahko povzroči nespečnost, nervozo, nemir, povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, … Najbolje, je da v prvih dneh začnete s pršilom za nos, nato pa uporabljate peroralne oblike.

Uporaba teh zdravil se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

Kašelj

Običajno se najprej pojavi »suh« ali dražeč kašelj. Sledi pa mu »moker« kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček.

Ko pridete v lekarno po »nekaj za kašelj«, vas najprej vprašamo, ali imate »moker« ali »suh« kašelj.

»Suh« kašelj umirjamo z antitusiki (butamirat) – delujejo na del možganov, ki so vpleteni v proces. »Moker« kašelj pa zdravimo z ekspektoransi (ambroksol, izvleček iz bršljana, bromheksin, acetilcistein, cineol, …) – sluz se redči in tako se lažje izkašlja. Pomaga tudi, če pijete veliko tekočin (čaj ali voda).

Nosečnice in doječe matere lahko nekatera zdravila uživajo pod zdravniškim nadzorom.

V naslednjih nasvetih bomo govorili tudi o zdravilih za zdravljenje ostalih simptomov prehlada (bolečine v žrelu, vročina), o homeopatskih in tradicionalnih pristopih za zdravljenje prehlada.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.