Včeraj so v Katapultu predstavili nov Laboratorij raziskovalne umetnosti in kulture (RUK). Obiskovalci so lahko preizkusili različne elemente virtualne resničnosti, ki jih razvijajo v Laboratoriju.

Raziskovalni laboratorij DDT-RUK, ki ga je postavil Delavski dom Trbovlje v okviru projekta Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture, se bo ukvarjal s področji kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike.

Laboratorij bo omogočal  regionalno, nacionalno in mednarodno povezljivost, obsegal pa bo področje kibernetike, virtualizacije, robotike in raziskovanja Brain Computer Interface tehnologij ter izobraževanja, ki demokratizirajo dostop do tehnologije in kritično sledijo in oblikujejo tehnologijo k bolj demokratičnim procesom, raziskovanje družbenih vplivov novih tehnologij na socialno strukturo družbe in posameznika.

Na predstavitvi je vodja laboratorija dr. Maša Jazbec s sodelavci predstavila delovanje laboratorija, virtualno resničnost in vmesnik med možgani in računalnikom, ki med drugim omogoča pisanje in risanje v virtualni resničnosti. Obiskovalci so lahko v živo preskusili virtualno potovanje in ostale VR elemente, ki jih razvijajo v Laboratoriju.

Savus

Foto: arhiv Savus