ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Težave s sluhom ima že vsaka peta odrasla oseba

»V Sloveniji živi več kot tisoč gluhih in več kot 70 tisoč uporabnikov slušnega aparata. Najpogostejši spremljevalec staranja je izguba sluha, čemur je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije podvržen vsak drugi starostnik. Po nekaterih podatkih naj bi vsaka peta odrasla oseba imela težave s sluhom, ki niso posledica staranja, temveč je do njih prišlo zaradi dela v hrupnem okolju, glasnega poslušanja glasbe iz slušalk, obiskovanja glasnih koncertov ter poškodb pri športnih dejavnostih,« pojasnjuje Franci Urankar, direktor podjetja Audio BM.

Pri naglušnosti je najpomembnejša pravilna izbira slušnega aparata, kjer se kakovostnejša obdelava zvočnih signalov izkaže s povečanim udobjem pri poslušanju in višjim odstotkom razumevanja besed tudi v težjih zvočnih pogojih. Pogosto je večja težava razumeti kot slišati, ker okrepljen zvok iz slušnega aparata še vedno potuje skozi poškodovan slušni sistem, preden doseže slušne centre v možganih. Današnji pametni digitalni slušni aparati zagotavljajo, da so tihi zvoki slišni, vendar obenem tudi skrbijo, da zvoki niso preglasni in neudobni. »Če prezremo težave pri komunikaciji in razloge zanje pripisujemo sogovornikom, bo poleg slabše slišnosti sčasoma dodatno upadlo tudi razumevanje. Zato je še kako pomembna pravočasna reakcija in skrb za nemoteno nadaljnjo komunikacijo,« svetuje Franci Urankar, direktor podjetja Audio BM, ki ima poslovalnico tudi v Trbovljah.

Slušni aparati niso tabu, o njih je treba govoriti, saj skrbijo za nemoteno komunikacijo in boljše socialno življenje nasploh. »Slušni aparati bi lahko postali modni dodatek tudi v Sloveniji, saj jih po svetu uporablja vse več ljudi, med njimi tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, igralec Robert Redford, glasbenik Eric Clapton in kraljica Elizabeta II,« še poudarja Urankar.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor