četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Vibrirajo, balansirajo, centrirajo

Podjetje Kalmer, d. o .o., Trbovlje (daljši naziv je Kalmer, meritve vibracij, balansiranja in vzdrževalni inženiring) je bilo ustanovljeno leta 1989. »V začetku je raslo počasi, z majhnimi koraki, njegova vizija pa je bila zastavljena tako, da bi delovalo na področju bivše Jugoslavije. Z njenim razpadom so se precej spremenile tudi poslovne prioritete. Na začetku je bil v podjetju zaposlen samo en inženir, to je eden od ustanoviteljev,« pravi direktor podjetja Borut Hodej, ki se je ekipi pridružil leta 1994.

V Kalmerju so v zadnjih letih 20. stoletja precej razširili poslovanje in zaposlovali nove strokovnjake. V začetku leta 2000 je bilo v podjetju zaposlenih osem inženirjev, kasneje se jim je pridružila še računovodkinja. Tako so v podjetju poskrbeli, da lahko sami opravljajo vse potrebne storitve.

»Začetki so bili resnično težki. Naša dejavnost meritev vibracij, balansiranja in tako imenovani vzdrževalni inženiring je bila dejansko novost na slovenskem trgu in smo se morali pošteno prebijati in razlagati, kaj sploh počnemo. Zasavska trma je naredila svoje in po 32 letih lahko rečem, da nam je uspelo. Danes nas je v podjetju zaposlenih devet,« pravi Borut Hodej.

Kaj Kalmer dela?

Nosilna in prva vrsta dejavnosti je merjenje mehanskih vibracij. »Glede na to, da je bila zasavska regija ob ustanovitvi Kalmerja in v njegovih začetkih zelo industrijsko razvita, od elektrarne do cementarne, kemične in steklarne v Hrastniku, Svee, Elektroelementa …, smo “sanjali”, da bi 30 % prometa z merjenjem naredili v Zasavju. V Termoelektrarni Trbovlje je stal svoje dni turbo agregat, ki je sestavljen iz generatorja in turbine, vse to podpirajo ležaji in na teh ležajnih mestih smo izvajali meritve,« pojasnjuje Hodej.

V Kalmerju se ukvarjajo še z uravnoteženjem oziroma balansiranjem rotirajočih elementov (ventilatorjev, črpalk, sklopk, torej vseh elementov, ki se vrtijo). Zelo poenostavljeno: vsak, ki vozi avto, pri zamenjavi pnevmatik uravnoteži platišče. Podobno je tudi v industriji.

Naslednja vrsta dejavnosti je lasersko centriranje sklopk. Večina to poistoveti z balansiranjem, vendar se pri striktnem upoštevanju tehničnega izrazoslovja mora uporabiti prvo imenovanje. Centriranje je izravnava geometrijske osi. V zadnjem času je ena izmed prodornih dejavnosti tudi dinamična meritev motorjev. »Kolegi na Jesenicah so me sprovocirali s stavkom, da nimamo pod kontrolo elektromotorjev. In kaj  zdaj? “Ja, začnite še s tem”. Dejansko smo se spopadli še s tem, malček spremenili filozofijo in začeli spremljati tudi električne veličine na večjih elektromotorjih,« se nasmeji Hodej.

Kje imajo največ dela

Če so v začetku načrtovali 30 % prometa v Zasavju, je danes povsem drugače. »Dejansko v tem trenutku v Zasavju ustvarimo morda za en promil prometa,« z nasmehom pove Hodej in doda, da so bili začetki zelo težki tudi zaradi pregovorne slovenske nevoščljivosti in mnenja, da so tujci boljši kot domači strokovnjaki. »To smo na začetku občutili na lastni koži, vendar smo bili s tehnično podporo in kakovostnim delom kmalu dobri tudi za podjetja v domačem, zasavskem okolju. Žal pa danes tu ni več tovarn, ki bi potrebovale naše storitve.«

Kalmer po svetu

Kalmer je evropsko prepoznana firma. Največ delajo v Sloveniji, veliko na Hrvaškem in tudi drugod. »Ko je bilo treba uravnotežiti vztrajnik za kovaški stroj v Šanghaju na Kitajskem, ni bil druge, kot da smo vzeli instrumente in opravili posel. Zanimivo je le, da so dejali, da je tovarna v predmestju Šanghaja, to predmestje pa se je nahajalo 400 km stran. Drugič smo prek železarne Ravne urejali vztrajnik v Buenos Airesu v Argentini,« pove o zanimivih izkušnjah Hodej.

Vedno dosegljivi

»Naša filozofija je delovanje v tem trenutku, zdaj. Če pozvoni telefon, se odzovemo takoj. Naše naročnike servisiramo takrat, ko servis potrebujejo. To je dodana vrednost podjetja Kalmer, da reagiramo interventno in da smo v tovarni tako hitro, kot je le mogoče. Trboveljska lokacija je več kot fantastična, kamorkoli se obrnemo, do poslovnih partnerjev nimamo več kot dve uri.«

Poslovni partnerji

V pretekli letih so pridobili zaupanje velikih slovenskih firm: Slovenske industrije jekla, papirnic Goričane, Vevče, Količevo, Ljubljanske energetike, Luke Koper, prisotni so v Nuklearni elektrarni Krško.

Naložbe

Do leta 2004 so bili v Kalmerju podnajemniki, potem so se odločili za naložbo v svoje prostore. Zgradili so poslovno-proizvodni objekt v obrtni coni Nasipi, v katerem so še danes. Kalmer je oral ledino v tej obrtni coni, kasneje sta se pridružila Kovit in Telkom. Naložba v poslovne in proizvodne prostore je bila največji finančni zalogaj, vsako leto pa vlagajo tudi v merilno opremo.

Načrti

V panogi, s katero se ukvarjajo v Kalmerju, je težko načrtovati, saj se je treba hitro prilagajati. »Delujemo tako, da delamo majhne, vendar premišljene korake. Upamo, da bomo tudi v prihodnosti z novimi strokovnjaki zagotovili nemoten prenos znanja kolegov, ki že 15 let in več delajo v Kalmerju, na mlajše rodove. Tako bo cela zgodba dobila smisel tudi potem, ko se bomo starejši počasi odpravili v zaslužen pokoj,« zaključi direktor Kalmerja Borut Hodej.

PR objava


 

Isti avtor