sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Veronika Dintinjana v trboveljski knjižnici

Na sredin literarni večer v trboveljski Knjižnici Toneta Seliškarja so imele rime Veronike Dintinjana glavno besedo.

Pesnica, prevajalka, organizatorka literarnih večerov, po poklicu zdravnica, kirurginja, je leta 2008 izdala knjigo pesmi z naslovom Rumeno gori grm forzicij in že takrat postala prepoznavna, saj je isto leto postala vitezinja Pesniškega turnirja in zmagovalka 6. ljubljanskega slema, na 24. knjižnem sejmu je dobila nagrado za najboljši leposlovni prvenec. Umestila se je v sam vrh našega sodobnega pesništva. Je izjemno natančna, razgledana ustvarjalka s posebnim posluhom za poezijo.

V svoji prvi knjigi je pisala o potovanjih. Pesmi govore o Ljubljani, Lipici, Toscani, Londonu … in drugih krajih, razmišlja o glasbi, slikah, ljubezni, življenju nas samih. Na koncu knjige spregovori o končnosti življenja.

Ob prebiranju pesmi človek spoznava njeno široko poznavanje sveta in ljudi. Pesmi so večkrat miks različnih dejstev, ki jih združi v pesmi in se dotakne področij, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega, a ko ponovno prebiraš, ugotoviš, da je sestavila zanimiv mozaik.

Obiskovalcem večera je med drugim avtorica prebrala tudi Potonike so napolnile mojo sobo, Levi na pročelju katedrale, Bella Italia, Sprehod po Lipici ponoči.

Naslednja knjiga z naslovom V suhem doku je zagledala luč sveta leta 2016 in je pesnici prinesla Jenkovo nagrado, nominaciji za kritiško sito in Veronikino nagrado. V letih nastajanja novih pesmi jih je izpilila do konca. V pesmi Pismo iz Ljubljane je opisala nekatere podatke o sebi in svojih prednikih. V pesmi Julij je med drugim zapisano, da Zemlja nima spomina.

Spremno besedo k obema knjigama je napisal Uroš Zupan, ki je zakrivil njeno ustvarjanje s svojimi nasveti in jo izzival, da je njena ustvarjalnost še bolj učinkovita. Avtorica je vedoželjna, vztrajna, delovna. Rezultat njenih veščin, ki jih premore na področju poezije, so njene pesmi, ki so drugačne od klasičnih. Berejo se kot kratek tekst, ki te popelje k razmišljanju, včasih preko okvirov pesmi same.

Obljubila je, da bo njena tretja knjiga pesmi izšla do leta 2023, da bo skrajšala čas priprave naslednje knjige.

Tako redek kot je njen priimek v Sloveniji, saj ga ima le enajst prebivalcev, tako redki so pesniki, ki se jim uspe zavihteti proti vrhu in prejeti nagrade za svoje rime.

Besedilo in foto: Irena Vozelj

Isti avtor