V četrtek, 22. julija, so se Vandrovčki iz Društva upokojencev Zagorje ob Savi pripeljali na parkirišče na Planini Blato (1147 m) nad Bohinjem. O planinskem pohodu pišeta Ivan in Olga Kos.

Vandrovčki so se razdelili v dve skupini. Prva, »ta hitra«, se je odpravila proti Planini v Lazu. Pred planino se je usmerila proti planini Krstenica, kmalu zatem so se začeli vzpenjati proti vrhu Ogradov (2087 m). Premagali so “višinsko razliko po poti” 1000 m. Od Planine Blato do vrha Ogradov so hodili 2 uri 45 minut.

Manjša skupina je šla po isti poti na Planino v Lazu (1560 m), kamor smo prišli po uri in pol. Ogledali smo si najbolj avtentično ohranjeno pastirsko naselje v Julijskih Alpah. Čez planino vodi turistična sirarska pot. V sirarni smo si ogledali izdelavo sira, za malico pa smo imeli odlično kislo mleko.

Od tam smo v eni uri prišli do koče na Planini pri Jezeru (1453 m). Pred kočo je bilo veliko tujih turistov. Po daljšem postanku smo odšli proti Planini Blato, kjer nas je čakal avtobus. Hodili smo eno uro. Počakali smo prvo skupino, ki se je z Ogradov vrnila preko Planine v Lazu in Planine pri Jezeru. Vodnik Marjan nam je pripravil zelo zanimiv in lep pohod.

Ivan in Olga Kos

Foto: Ivan in Olga Kos

Prejšnji članekGaraška zmaga Jorgića
Naslednji članekFosili Zasavja