Člani planinske sekcije Društva upokojencev Zagorje ob Savi Vandrovčki so se v torek, 18. julija, odpravili na zanimiv in vznemirljiv izlet na goro Piz Boe.

Po lanskem obisku Treh Cin v Dolomitih so nas lepote okoliških gora tako prevzele, da smo si zadali nalogo, da eno teh gora obiščemo tudi letos. Po dogovoru z našo vodičko Matejo Gerečnik smo se odločili, da gremo na 3.152 metrov visoko goro Piz Boe. Mateja je določila štiri datume, kdaj ima čas, ter kdaj bo primerno vreme za vzpon. Imeli smo kar srečo, da se je kot primeren datum izkazal kar prvi, to je bil 18. julij.

V zgodnjih jutranjih urah se je tako 26 pohodnikov iz Zagorja odpravilo proti Dolomitom. Po sedmin urah vožnje smo prišli na naše izhodišče. Ker je bila vožnja malo daljša, kot smo predvidevali, smo se iz prelaza Passo Pardoi do zgornjega izhodišča peljali z gondolo. Od tam smo do vrha potrebovali še slabi dve uri zmerne hoje. Po kratkem počitku na vrhu in uživanju v lepem razgledu smo se podali nazaj v dolino. Nekateri so se vrnili z gondolo, drugi pa smo šli peš celotno pot, po kateri bi se morali zjutraj vzpenjati. Ko smo hodili navzdol, smo videli kako prav smo se odločili, da smo se peljali z gondolo, saj nas je skoraj ujela nevihta. Po pijači na izhodišču smo se morali kar hitro vkrcati na avtobus, kajti pričelo se je hudo neurje, ki je divjalo po Dolomitih. Domov smo se vrnili ob polnoči.

Marjan Ocepek

Foto: Marjan Ocepek