Danes praznujemo svetovni dan prijateljstva. Kot nalašč, da se s prijatelji na zadnjo julijsko nedeljo odpravite v trboveljski kino. Na sporedu je namreč animirani film Brata Super Mario in romantična komedija z naslovom Roboti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 30. julij 2023


Vreme

Danes bo zjutraj in dopoldne pretežno oblačno s plohami in nevihtami, nekatere so lahko tudi močnejše. Vremenoslovci opozarjajo, da so zjutraj in dopoldne ob nevihtah možni tudi močni nalivi ter sunki vetra. Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo, predvsem v hribovitem svetu bodo še možne posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26°C.

V ponedeljek in torek bo večinoma sončno, popoldne in proti večeru bodo nastale posamezne plohe in nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje ob Savi in cesti Krtina – Moravče – Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič Vače Izlake Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje – most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


 

MC ZoS

Razstava Luke Ivezića

V Mladinskem centru Zagorje je odprta razstava Luke Ivezića, na kateri si lahko ogledate očarljivi svet spontane rekonstrukcije skozi umetnost papirnatih kolažev. Razstava bo v Mali hali na ogled do 28. avgusta.

Luka je o svoji razstavi zapisal nekaj besed: »Razstavljena dela nosijo zgodbo, povabilo k razmišljanju o občutljivem ravnovesju med nadzorom in spontanostjo. Prav tako kot umetnik sprejema negotovost vsakega reza in trganja, smo tudi mi spodbujeni, da sprejmemo neznano v svojem življenju. Iz teh rodovitnih tal izhajajo najizjemnejša ustvarjanja – tista, ki presegajo naša pričakovanja in osvajajo naša srca.« Umetnik nas vabi, da opustimo togost struktur in namesto tega plešemo s spontanostjo, omogočimo, da naše misli postanejo rodovitna tla, na katerih lahko kreativnost cveti.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Kino DDT Trbovlje

Brata Super Mario

ob 18. uri

Ameriško-japonski animirani film Brata Super Mario, režija Aaron Horvath in Michael Jelenic, scenarij Matthew Fogel, igrajo: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day

Vodovodar po imenu Mario s svojim bratom Luigijem potuje skozi podzemni labirint in poskuša rešiti ujeto princeso. Gre za celovečerno filmsko priredbo priljubljene video igre, po japonskem animiranem filmu Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach iz leta 1986 in ameriškem igranem filmu Super Mario Bros iz leta 1993.


Roboti

ob 20. uri

Romantična komedija z naslovom Roboti, režija: Casper Christensen in Anthony Hines, scenarij: Robert Sheckley, igrajo: Shailene Woodley, Jack Whitehall, Emanuela Postacchin

V kinematografe prihaja romantična komedija z naslovom Roboti, ki razkriva zgodbo ženskarja in preračunljive ženske, ki ji gre samo za denar, ko morata zaustaviti svoja lastna robota dvojnika pred popolno polomijo.

V bližnji prihodnosti bodo roboti nazadovali in opravljali le manjše naloge in dela, pri tem pa bo prepovedano, da so videti enako kot ljudje, da jih ne bi popolnoma zamenjali. Charles je ženskar, ki na skrivaj uporablja natančno repliko robota, da zapeljuje ženske, medtem ko on igra videoigre in žanje uspehe. Nekega dne na drsališču spozna Elaine, ki ga popolnoma očara. Da bi jo osvojil, prične uporabljati svojega robota C2. Pri tem pa ne ve, da ima tudi Elaine lastno repliko robota E2, ki ga uporablja za osvajanje bogatih moških. Na žalost se njuna robota srečata, zaljubita in pobegneta na mehiško mejo, da bi živela svobodno življenje. Elaine in Charles bosta morala stopiti skupaj in ju zaustaviti, preden se razkrijejo njune skrivnosti.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Darko Jorgić

Na današnji dan leta 1998 se je v Trbovljah rodil namizni tenisač Darko Jorgić. Hrastničan je najboljši slovenski namiznoteniški igralec in trenutno na lestvici mednarodne zveze ITTF zaseda 11. mesto. Na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu je v kategoriji moški posamezno v tesnem dvoboju s 4:3 premagal četrtega igralca sveta, Japonca Tomokazuja Harimota in se uvrsttil v četrtfinale. Njegova uvrstitev je trenutno najboljši slovenski uspeh na olimpijskih turnirjih v namiznem tenisu. Darku in ženi Aneliji Lupulescu se je 26. julija 2023 rodil sin Aleksej.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan prijateljstva

Generalna skupščina Združenih narodov je 30. julij za mednarodni dan prijateljstva določila leta 2011. Dan je namenjen spodbujanju prijateljstva ne glede na veroizpoved, raso, barvo kože ali bogastvo, pa tudi zahvala za odnos, ki ga imajo ljudje med seboj.


Savus