V Zagorju so v treh tednih zbiranja pomoči za Ukrajino in begunce iz Ukrajine zbrali 863 kilogramov humanitarne pomoči, ki so jo na zbirno mesto prinesli občanke in občani občine Zagorje ob Savi. Poleg tega je Občina Zagorje ob Savi v sodelovanju z Zdravstvenim domom Zagorje in Zasavskimi lekarnami zagotovila paleto humanitarne pomoči za ukrajinske otroke, v kateri so bili zdravila, plenice in drugi higienski pripomočki, konzervirana hrana, med iz zagorske doline, otroški vitamini, mleko v prahu, zvezki in barvice in še nekaj drugih stvari, ki so namenjene najmlajšim.

Prostovoljci Rdečega križa Zagorje, Mladinskega centra Zagorje ob Savi, Društva upokojencev Zagorje, Društva prijateljev mladine Zagorje ter zagorski skavti in taborniki so pomoč zbirali v garaži Gasilske zveze Zagorje, od koder so jo zagorski gasilci enkrat tedensko odpeljali v regijski zbirni center v Trbovlje.

V četrtek in petek, 24. in 25. marca, so pomoč zbirali tudi v Osnovni šoli Ivana Skvarče, zbirajo jo tudi v matični in podružnični OŠ Ivana Kavčiča Izlake, danes, v petek, 25. marca, do 18. ure pa jo je mogoče še oddati v garaži GZ Zagorje. Od prihodnjega tedna dalje, torej od ponedeljka, 28. marca 2022, pa jo bodo zbirali v Zdravstvenem domu Zagorje in na sedežu Rdečega križa Zagorje. V ZD Zagorje bo tako pomoč mogoče oddati pri vratarju vsak dan od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure in v njihovi specializirani prodajalni ob ponedeljkih, sredah, četrtkih in petkih od 8. do 16. ure in ob torkih od 8. do 17 ure. Na sedežu RK Zagorje pa je mogoče pomoč oddati vsak dan, razen ob sobotah in nedeljah, od 8. do 15. ure.

Sicer pa je tudi v občini Zagorje že nekaj beguncev iz Ukrajine, katerim namenjajo zbrano pomoč. V kaplaniji v Zagorju je trenutno nastanjenih 6 beguncev, v apartmaju Žibert na Vidrgi 2, nekaj pa jih je pri posameznih zagorskih družinah.

V akciji zbiranja humanitarne pomoči, ki poteka pod okriljem Občinskega štaba Civilne zaščite Zagorje ob Savi, še vedno zbirajo higienske pripomočke, komplete prve pomoči, prehrano, katere rok trajanja mora biti vsaj še šest mesecev, ter gasilsko in osebno reševalno opremo.

Savus

Foto: GZ Zagorje