Na športno adrenalinsko prireditev Punce v jami je prijavljena že stoterica pogumnih punc, žensk in deklet.

Letos bodo 8. marca v Zavodu Savus prvič pripravili edinstveno praznovanje dneva žena, kot ga na svetu še ni bilo. Ženske bodo svoj praznik slavile v jami, na prireditvi Punce v jami.

S tekom Punce v jami organizatorji ohranjajo spomin na najpomembnejše zasavske ženske in njihove izjemne dosežke. V Sloveniji so dan žena prvi praznovali ravno na zasavskih tleh, natančneje v Trbovljah.

Punce se bodo 8. marca letos podale globoko pod zasavsko zemljo, v rudniško jamo, ki povezuje mesti Trbovlje in Hrastnik. Trasa je dolga približno pet kilometrov. Z izjemo začetnega spusta in končnega vzpona je ravna, a posejana z naravnimi »ovirami«, kot so luže, kamenje in blato.

Namen Punc v jami ni (samo) tekmovanje. Seveda lahko tiste, ki to želijo, tekmujejo med seboj, saj bodo organizatorji merili čas, lahko pa se skozi jamo tudi sprehodijo in prireditev izkoristijo za prijetno druženje.

Ob prihodu iz jame bo puncam zapela Lara Jankovič, ki prav za Punce v jami pripravlja poseben glasbeni program.

Nagradna igra

Na Facebook strani organizatorji pripravljajo nagradno igro, v kateri bodo v četrtek, 23. januarja, izžrebali nekoga, ki bo dobil brezplačno prijavnino na Punce v jami. V nagradni igri lahko sodelujejo tudi moški, ki lahko prijavnino osvojijo za katero od »svojih« žensk.

Morda se zdi, da je bila v zgodovini jama izključno ali večinoma v domeni moških. Pa to ne drži. Tudi ženske so z jamo pomembno povezane, sploh v Zasavju. Tu so namreč prav ženske pripravile prvi organiziran rudarski štrajk, ki je bil tudi uspešen. Delavkam »na dnevu«, torej na dnevnem kopu, je inšpektor Rudolf Eichelter od že tako (pre)nizke plače trgal še dodatnih nekaj krajcarjev, zaradi česar so prekinile z delom. Razjarjene so Eichelterja celo udarile z lopato po glavi. Na delo so se vrnile šele, ko so jim odvzete krajcarje vrnili.

Častna pokroviteljica prireditve Punce v jami je predsednica ZSSS Lidija Jerkič, prireditev pa je podprlo tudi pet ambasadork: uspešna slovenska biatlonka Tadeja Brankovič, naj učiteljica Nina Jelen, balkanska in državna prvakinja v gorskem teku Mojca Koligar, prababica na skiroju Fanči Moljk in slovenska igralka Darja Reichman.

Savus

Foto: Branko Klančar