Osmega marca vsako leto praznujemo dan žena in prihodnje leto Zavod Savus prvič pripravlja prav posebno športno adrenalinsko prireditev, s katero bodo ženske počastili na prav nevsakdanji način. Prireditev Punce v jami 2020 podpira pet ambasadork, žensk, ki vsaka na svojem področju premikajo meje.

Foto: osebni arhiv

Tadeja Brankovič velja za drugo najuspešnejšo slovensko biatlonko, ki je v svetovnem pokalu osvojila dve srebrni (Oslo 2004 in Östersund 2005, oboje šprint) in štiri bronaste (Östersund 2004, Kontiolahti 2006, oboje šprint, ter Kontiolahti 2006 in Pokljuka 2007, oboje skupinski štart) kolajne. Svojo kariero vrhunske športnice je končala po zimi 2010/2011, s športom pa se ukvarja še danes.

Foto: osebni arhiv

Nina Jelen je izjemna, večkrat nagrajena učiteljica. Je avtorica knjige Ženičke in strički za daljnimi grički, ki govori o neprijetnih posledicah, ki jih ima lahko objavljanje intimnih podatkov na spletu. Za svoje delo je prejela že številna priznanja, med drugim letos priznanje Obetavna zasavska osebnost leta, ki ji ga je podelil UO Akademije Zasavc leta. Dobila je tudi nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva.

Foto: Branko Klančar

Mojca Koligar je dvakratna zmagovalka Rudarskega teka (2017 in 2018), ki ga organizira Zavod Savus. Teče že od srednješolskih let, vendar je, pravi, ravninski tek po asfaltu in makadamu v zadnjih letih zamenjala z gorskimi in hribovskimi trasami. Je balkanska in državna prvakinja v gorskem teku, Kraljica Grintovca in Vitranca, na Evropskem prvenstvu v gorskem teku v Zermattu je letos zasedla 20. mesto. Je tudi veteranska svetovna prvakinja v svoji kategoriji.

Foto: osebni arhiv

Fanči Moljk je ambasadorka Zasavja in eden najradovednejših fotografskih objektivov daleč naokoli. Upokojena učiteljica telesne vzgoje in slovenščine je v osnovno šolo na Dolu pri Hrastniku pripeljala hokej, rokomet in tek na smučeh, urejala je šolsko glasilo in napisala knjigo Vesela šola slovenščine. Za njeno dolgoletno udejstvovanje na različnih področjih ji je upravni odbor Akademije Zasavc leta letos podelil Priznanje za življenjsko delo.

Foto: arhiv PG Kranj

Darja Reichman je slovenska gledališka, televizijska in filmska igralka. Za svoje delo je prejela več nagrad, nazadnje lani Borštnikovo nagrado za igro za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Tadeusza Słobodzianeka Naš razred. Igrala je v več slovenskih celovečernih filmih, kot so Brezno (1998), Rabljeva freska (1995) in Kavarna Astoria (1989). Ljubitelji slovenskih nadaljevank so jo lahko v vlogi Violete Petrič spremljali v seriji Usodno vino.

Foto: osebni arhiv

Častna pokroviteljica prireditve Punce v jami 2020 je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je puncam za vzpodbudo zapisala: »Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. In če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle. Praznovanje 8. marca bomo prihodnje leto obeležili s tradicionalnimi proslavami in rožico, dodali pa bomo še nekaj adrenalina, vzdržljivosti, poguma in okolja, ki ni nujno vedno prijazno, za nas pa bo stadion. Z navijanjem na začetku in svetlobo na koncu bomo pokazale, da znamo in zmoremo, če le hočemo. In da hočemo!«

Savus

Foto (naslovna fotografija): osebni arhiv/arhiv MIZ (Tit Košir)/Branko Klančar/Branko Klančar/PG Kranj