Na pobudo društva Radi pišemo z roko so se v Večgeneracijskem centu Zasavje pri Zasavski ljudski univerzi v tednu med 20. in 24. januarjem pridružili vseslovenski akciji Teden pisanja z roko 2020.

Namen akcije je opozarjanje na spretnost pisanja z roko, ki ima v današnji družbi vedno manjši pomen. Vendar je pisanje z roko, kot pravijo v društvu Radi pišemo z roko, izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost, ki jo lahko krepimo in razvijamo le z vajo. Raziskave kažejo, da človeški možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, napisana z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se pišočemu utrne več idej, ohranja pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. To prispeva k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti.

Ravno v času akcije poteka v Večgeneracijskem centru Zasavje tečaj Kaligrafije pod vodstvom Natalije Resnik Gavez iz Sveta ustvarjalnosti. Učiteljica je svojim tečajnikom v času akcije Teden pisanja z roko 2020 pripravila posebno predavanje o pomenu lepopisa ter pisanja z roko. Kaligrafija ni le pisana beseda, je poudarila, ampak je umetnost sproščanja in estetike hkrati. »Ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri se učimo prepoznati detajle posameznih črk in tako razvijamo sposobnost pozornosti. Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti,« je zbranim razložila Natalija Resnik Gavez.

Ob koncu predavanja so udeleženci z novo osvojeno veščino kaligrafije zapisali, zakaj se radi učijo ter kakšni občutki se jim ob tem sproščajo.

Anja Biljana Lenart

Foto: arhiv ZLU