nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Ukrepi v Hrastniku

V Hrastniku je s koronavirusom po najnovejših podatkih okuženih 21 oseb, od teka 9 v Domu starejših Hrastnik. V občini so sprejeli ustrezne ukrepe. Poslovanje občine

21 okuženih

Danes so v Hrastniku prejeli rezultate testov, ki so bili v Domu starejših občanov opravljeni včeraj. Dva oskrbovanca sta bila na Covid-19 pozitivna, od zaposlenih pa na novo okuženih ni. Trenutno je v Domu starejših Hrastnik skupno okuženih 5 oskrbovancev in 4 zaposlene delavke. Skupno število okuženih v občini Hrastnik je trenutno 21. V Hrastniku je danes tudi zdravstvena inšpekcija, ki preverja stanje v gostinskih lokalih.

Poslovanje Občine Hrastnik

Za uporabnice in uporabnike storitev ni mogoč dostop do zaprtih prostorov, kot so: pisarne, avle, hodniki, stopnišča in drugi skupni objekti. Dostop je dovoljen zgolj po predhodni najavi in v nujnih primerih. Najavite se lahko po telefonu na telefonski številki 03/56 54 360, pisno na naslov Občina Hrastnik, Pot Vitka Paviča 5, 1430 Hrastnik ali po elektronski pošti na naslov obcina.hrastnik@hrastnik.si.

Vse naročene stranke bodo napotili na čakanje pred stavbo in jih bodo v skladu s predhodnim telefonskim, elektronskim ali pisnim naročilom posamično vabili v prostore na način, da se zagotovi povečana varnost.

Do preklica se uvajajo naslednji ukrepi:

Za obisk se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali preko elektronskih sporočil oz. navadne pošte.

Stranke se sprejema samo po predhodnem naročilu oz. za najnujnejše primere.

Uporabnike naših storitev naprošamo, da nam vloge v upravnih in drugih zadevah, razen v najnujnejših primerih, posredujejo po elektronski ali navadni pošti. Ob vstopu v občinsko zgradbo je obvezno nošenje mask in uporaba razkužila za roke.

Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonsko številko: 03/56 54 372 ali pišete na elektronski naslov: povezani@hrastnik.si

Poslovanje na UE Hrastnik

Upravna enota Hrastnik izvaja vse zakonsko določene upravne in druge naloge, vendar bo upravno poslovanje do nadaljnjega potekalo po sistemu naročanja strank. Vstop v uradne prostore je možen po predhodnem naročilu in sicer po telefonu ali na e-naslov ue.hrastnik@gov.si. Stranke v upravno stavbo vstopajo posamično. Ob vstopu je obvezno razkuževanje rok. Pri gibanju in zadrževanju v uradnih prostorih je, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna zaščita), ki prekrije nos in usta.

Lekarna na Dolu zaprta

Zavod Zasavske lekarne Trbovlje sporoča, da bo lekarniška podružnica Dol pri Hrastniku zaradi povečanega števila okužb s Covid-19 do preklica zaprta. Od 1. do 15. avgusta bo podružnica zaprta tudi zaradi že prej načrtovane prenove prostorov.

Knjižnica zaprta

Vstop v knjižnico Antona Sovreta je od četrtka, 16. julija, onemogočen, prav tako ne bosta na voljo e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku (ponedeljek, torek, sreda: 13.00 – 19.00, četrtek, petek: 08.00 – 14.00, sobota: zaprto), vendar za vračilo in prevzem že vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika. Knjižničarji uporabnike prosijo, da gradivo rezervirajo preko storitve moja knjižnica ali telefona 03 56 46 175 oz. 040 175 886  ali e-pošte knjiznicahra@hra.sik.si.

»Prevzem in predaja gradiva bosta potekala pred vhodom v knjižnico/desno okno ob vhodu, uporabniki naj nosijo masko in si pred tem razkužijo roke. Prav tako naj se ne srečujejo med seboj, oziroma naj spoštujejo razdaljo 1,5 metrov,« so še sporočili iz hrastniške knjižnice.

Ravnanje z odpadki

Po navodilih Ministrstva za okolje in prostor morajo okužene osebe in osebe, ki kažejo znake Covid-19, vse svoje odpadke, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebno zaščitno opremo zdravstvenega osebja (na primer v primeru obiska bolnika), odložiti v plastično vrečko za smeti. Le-to je treba tesno zapreti tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo.

Prepovedano kurjenje

Od 15. julija je prepovedana uporaba odprtega ognja v naravnem okolju na območju občine Hrastnik, z namenom zagotavljanja delovanja PGD za potrebe epidemije koronavirusa v Občini Hrastnik. Odredba velja do preklica.

Splošna navodila

Zaradi prepovedi zbiranja na javnih prireditvah, ki imajo več kot 10 udeležencev, odsvetujemo organizacijo in udeležbo na zasebnih zabavah, praznovanjih in druženjih. Tudi zabave v manjšem krogu ljudi predstavljajo večje tveganje za širjenje okužb.

Ključnega pomena pri preprečevanju in širjenju okužbe pa je upoštevanje osnovnih preventivnih ukrepov, več informacij najdete na spletni strani NIJZ:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • V zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor