četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Učenje je pogoj za preživetje – parada učenja 2020

Parada učenja je vseslovenski dogodek, ki je potekal na prekrasen sončen dan, 9. septembra 2020 v 14. slovenskih krajih, med njimi so bile tudi Trbovlje. Dogodek je organizirala Zasavska ljudska univerza skupaj s partnerji.

Na parkirišču za Delavskim domom Trbovlje so se dopoldne v kulturnem programu predstavili vokalna skupina Tonike iz OŠ Tončke Čeč Trbovlje, Glasbena šola Trbovlje s kitarskim nastopom učenke Lare, v etno ritmih sta zbrane zabavala Eva in Blaž Rojko. Atrakcija na odru je bila robotka Eva, ki govori, poje in pleše. Zbrane je nagovorila med drugimi tudi direktorica ZLU Polona Trebušak.

Udeleženci so si lahko ogledali virtualni muzej rudarstva 4. dritl in razstavo v Zasavskem muzeju Trbovlje, se sproščali v zvočni kopeli, sončili na plaži in v svetovalnem kotičku ISIO preizkusili svoje možgane.

Na stojnicah Zasavske ljudske univerze in Večgeneracijskega centra so obiskovalci dobili informacije o možnostih za učenje v Zasavju za vse generacije, si ogledali verižni člen in se preizkusili v različnih nalogah. Veliko zanimanja je bilo na stojnici Univerze za tretje življenjsko obdobje, kjer so njihove ročno izdelane punčke dobile nove starše. Prostovoljni prispevki so bili namenjeni za pomoč otrokom Društva prijateljev mladine Trbovlje.

Na stojnicah so se predstavili tudi Delavski dom Trbovlje z Mrežo RUK in robotko Evo, Osnovna šola Tončke Čeč z zmagovalnim projektom Tončkin Kulm fest.

Učenje in zdravje gresta z roko v roki, Območno združenje Rdečega križa Trbovlje je predstavilo postopke oživljanja in uporabe defibrilatorja, Zdravstveni dom Trbovlje je omogočil prikaz nordijske hoje, članice Društva onkoloških bolnikov, skupina za samopomoč Trbovlje, pa so ozaveščale o pomembnosti preventive tako za moške in ženske.

V sklopu Parade učenja pa je pred najlepšo izložbo v mestu, pred trboveljsko knjižnico, potekal ulični festival Glasba v knjigah, glasba v učenju v izvedbi knjižnice in Glasbene šole Trbovlje.

V zagorskem Evroparku so udeleženci bivanjske skupine Zasavskega VDC-ja, ki obiskujejo študijski krožek Naravno zabavno do zdravja spoznavali moč zdravilnih rastlin na vrtu tete Johance. Poleg tega so v lepem sončnem vremenu nabirali kondicijo in vitamin D. Celotnemu dogajanju je piko na i dodala Dušica Kunaver, ki je pred zagorsko Graščino predstavila pomen Gozda v slovenski ljudski dediščini.

Učenje je radost, je moč, so lepa doživetja. Učenje je druženje, je način za ohranjanje zdravja in vitalnosti, je tudi napor in spreminjanje prepričanj. »Če smo s prireditvami TVU in Parado učenja 2020 navdušili samo enega odraslega, da naredi korak naprej v osebnem in profesionalnem razvoju, korak  k boljšemu življenju, smo naredili vse. Četrta Parada učenja, je bila zaradi nove realnosti malce drugačna, v manjšem obsegu, na več lokacijah in številnimi spremljevalnimi dejavnostmi, zato pa nič manj radostna in prijetna,« so zapisali organizatorji v sporočilu za javnost.

Vabljeni, da se pridružite še na ostalih brezplačnih prireditvah v okviru TVU, ki bodo potekale še ves september. Koledar je objavljen na

https://www.zlu.si/novice/tedni-vsezivljenjskega-ucenja-2020-434.html

Savus

Foto: arhiv ZLU

Isti avtor