Na vsakem področju vsakdanjega življenja obstajajo spremembe, ki jih lahko naredimo, da naše ravnanje bolj okolju prijazno. Tako lahko dodamo ekološko noto tudi času, ki ga preživimo v kopalnici.

Milo v kosu namesto tekočega mila: ne samo, da je tekoče milo največkrat pakirano v plastično embalažo, ki jo, ko zmanjka mila, zavržemo – raziskave kažejo, da je ogljični odtis proizvodnje tekočega mila približno za četrtino večji kot pri milu v kosu. Slednjega lahko poleg umivanja rok uporabimo tudi pri tuširanju. 

Trd šampon namesto tekočega: dandanes že obstajajo trdi šamponi za različne tipe las, ki jih lahko dobimo tako v specializiranih prodajalnah kot v običajnih drogerijah. Šamponi (in mila) v kosu zdržijo dlje od tekočih različic, pri obeh pa je za okolje še posebej koristno, če namesto uvoženih izdelkov poiščemo in podpremo lokalne proizvajalce.

Kovinska britvica: kovinsko britvico lahko uporabljamo desetletja in pri tem menjamo samo rezila. Danes na trgu obstaja več modelov, vsem pa je v primerjavi s plastičnimi britvicami skupna manjša količina odpadkov, ki jih proizvedemo z njihovo uporabo. Kovinske britvice kljub njihovemu izgledu niso nevarne za uporabo, se je pa treba nanje, kot na vsak nov izdelek, od začetka privaditi.

MD

Foto: arhiv Savus