četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Trboveljske medovite trate

Tudi Komunala Trbovlje se je pridružila pozivom k ohranjanju čebel. Tako so označili nekatere javne površine v Trbovljah, ki jih ne bodo kosili do konca cvetenja, in jih poimenovali Trboveljske medovite trate. S tem želijo omogočiti pašo čebelam in drugim opraševalcem. 

Na Komunali Trbovlje se s tem pridružujejo prizadevanjem za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, zato so se odločili, da nekaj trat na javnih površinah v mestu namenijo čebelji paši. Ta območja so poimenovali Trboveljske medovite trate. Prvo medovito trato so vzpostavili v mestnem parku, v prihodnjih dneh pa bodo čebelji paši namenili še nekaj trat v mestu in na obrobju (pokopališče Gabrsko, zbirni center Neža, Plevčakov hrib, …).

»V urbanih okoljih je pogosto manj hrane za čebele in druge opraševalce, kar ogroža njihov obstoj, zato se tudi mi pridružujemo prizadevanjem za ohranjanje čebel na način, da rastlinju na javnih površinah omogočimo nemoteno rast do konca cvetenja. Medovite rastline namreč čebelam in drugim opraševalcem nudijo nektar in cvetni prah, s čimer omogočajo njihov obstoj, opraševalci pa skrbijo za razmnoževanje rastlin in so izjemnega pomena za biodiverziteto,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Savus

Foto: Komunala Trbovlje

Isti avtor