Od četrtka do nedelje (1. do 4. avgusta) je v olimpijskem bazenu v Kranju potekalo Letno odprto državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, ki se ga je udeležilo 310 plavalcev iz 29 slovenskih klubov, med njimi tudi dva plavalca iz trboveljskega Rudarja, Tilen in Žiga Šintler.

»Kar nekaj razlogov za skepticizem in posledično slabše nastope se je pojavljalo skozi vse leto, saj se tudi plavalci in ne samo klub soočajo z različnimi problemi, ki tako ali drugače vplivajo na sam trenažni proces,« pravi trener PK Rudar Martin Raušl. »Ali je to šola, zdravstveno stanje, ali sami pogoji treniranja, ni pomembno, saj je bilo to državno prvenstvo le pika na i vsem uspešnim nastopom plavalcev v tej sezoni.«

Tako je s solidnim nastopom na 100 m prsno med člani, kar je bil njegov edini nastop, Tilen Šintler osvojil 4. mesto in se kljub pomanjkljivem treningu zaradi službenih obveznosti uvrstil med najboljše.

Da PK klub Rudar ni ostal brez stopničk, je poskrbel Žiga Šintler, ki se je uspel kar trikrat uvrstiti na oder za zmagovalce. Osvojil je tretje mesto na 50 in 100 m prsno ter na 400 m mešano. Skupaj sta si Šintlerja priplavala 8 finalnih nastopov. »To državno prvenstvo je bilo bolj labodji spev kot veselje in optimizem za prihodnost. Vrhunski plavalci pač ne morejo trenirati 8 mesecev v času kosila, ravno tako je motena selekcija mlajših, nadarjenih plavalcev zaradi kadrovske stiske, neustreznega termina in tudi bazena v Hrastniku. Kako vso zainteresirano mladino ob 14. uri prepeljati v Hrastnik, plačevati vstopnino in spraviti v bazen 30 plavalcev poleg plavalne šole KRC?« se sprašuje Raušl.

Tako so plavalci zaključili letošnjo plavalno sezono. »Seveda smo se nadejali še osvajanja medalj Taja Zupančiča in mogoče še nekaterih, a je na žalost ta cilj zaradi poškodb ostal neuresničen. Morda pa bo to še večja spodbuda za delo v prihodnje, saj se na napakah tudi v športu, veliko naučimo. Šele sedaj se starejši plavalci odpravljajo na počitnice, ki so si jih nedvomno zaslužili,« pravi Raušl.

Savus

Foto: arhiv PK Rudar Trbovlje