V torek, 14. junija, so na porodnem oddelku SB Trbovlje prejeli prvih 100 kvačkanih in pletenih toplih kapic za novorojenčke, ki so jih prispevale kvačkarice iz cele Slovenije kot del dobrodelne akcije.

Dobrodelna akcija je nastala na pobudo zdravnice Urške Sotenšek in ostalega osebja porodnega oddelka SB Trbovlje, vodi pa jo Maja Štefančič Hribar, lastnica podjetja Huda volna. Preko spletnih omrežij je namreč povabila vse slovenske kvačkarice in štrikarice, da po njenih navodilih ali po svojem navdihu izdelajo pletene kapice, ki se uporabijo v porodni sobi, da preprečijo izgubo toplote novorojenčka takoj po rojstvu.

Takojšnje preprečevanje podhladitve je pri oskrbi novorojenčka v porodni sobi izrednega pomena, še posebno, če gre za prelahkega ali prezgodaj rojenega novorojenčka. Z več raziskavami je bilo dokazano, da topla kapica, ki jo damo novorojenčku na glavico takoj po porodu, zelo dobro pripomore pri vzdrževanju primerne telesne temperature novorojenčka in preprečuje podhladitev, ki lahko vodi do poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja.

Drugi ukrepi, ki jih za preprečevanje izgube toplote uporabljamo v porodni sobi, so stik »koža na kožo« z mamico ali očetom, uporaba ogrevalnih lučk pri prvi negovalni oskrbi, primerna temperatura porodne sobe in da novorojenčka čimprej obrišemo in oblečemo. Ugotovljeno je bilo tudi, da so volnena ali sintetična pokrivala za novorojenčkovo glavico bolj učinkovita kot bombažna.

Odziv slovenskih ustvarjalk je bil neverjeten, saj se je v prvih 14 dneh akcije nabralo že okoli 150 kapic, do danes pa že za skoraj vse trboveljske novorojenčke do konca letošnjega leta. Prve prejete kapice so po ustreznem čiščenju in pakiranju že šle v uporabo trboveljskim novorojenčkom. V SB Trbovlje so odziva na dobrodelno akcijo zelo veseli, obenem so navdušeni nad lepimi izdelki in osebnimi posvetili, ki so jih ustvarjalke kapic napisale za novopečene starše in njihove dojenčke. Tudi porodnice so darila izjemno lepo sprejele in med vsemi kapicami težko izberejo najlepšo za svojega otroka. Kapice prejmejo v dar in jih odnesejo s seboj domov kot spomin na prve minute otrokovega življenja, lahko pa jo tudi naprej uporabljajo.

Akcija se bo še nadaljevala, saj se že širi tudi na druge slovenske porodnišnice. Prisrčno vabimo tudi zasavske ustvarjalce in ustvarjalke, da se pridružijo. Navodila in nasvete najdete na facebook strani Porodnišnice Trbovlje ali na spletni strani organizatorke akcije, podjetja Huda volna. Izdelane kapice pošljete organizatorki, ki jih nato porazdeli po sodelujočih porodnišnicah.

US

Foto: US


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekRušenje steklarske kolonije