Danes je Zasavje še precej mirno, priprave na turbulenten vikend pa že potekajo. Sicer pa vam v današnji ponudbi lahko pade v oko vseeno kakšna stvar, ki vam bo polepšala dan. V trboveljskem delavskem domu bodo predstavili demenco in obeležili 43 let trboveljskega doma upokojencev. Na Sončni posesti v Gaberskem bo dan za zdravilni turizem … Ne zamudite kakšne od razstav, lahko pa se zvečer ohladite tudi v kinu v Zagorju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 21. junij 2022

Vreme

Danes bo na zahodu precej jasno, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne ali zvečer bo nastala kakšna nevihta. V zahodni polovici Slovenije bo pihal jugozahodnik, drugod veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj neviht. V petek bo sončno, nevihte bodo malo verjetne.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija – Izlake pri Razpotju poteka do 24. junija izmenično enosmerni promet zaradi vzdrževalnih del.

Na cesti Izlake – Trojane je pri Orehovici do 21. junija urejen izmenično enosmerni promet zaradi preplastitve vozišča.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure oskrbovanci iz TP Boben 2, izvod Grum (nadzorništvo Hrastnik) in od 9. do 12 ure iz TP Cerkovnik, izvod 9, naselje 1. in 2. vrsta (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 13. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Mošenik , Mošenik 2.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Rojstni dan Doma upokojencev Trbovlje

Danes ob 14. uri pripravljajo v Delavskem domu Trbovlje v spomin na ustanovitev doma na Tereziji za starejše pred 43 leti obeležitev jubileja in predstavitev projekta Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih. Predaval bo dr. Zvezdan Pirtovšek, dr. Maša Jazbec Mikkel in Tina Zadravec pa bosta predstavili uporabo humanoidnega robota pri osebah z in brez demence. Pred predavanji bodo pripravili še kulturni program.

Sončna posest v Gaberskem

Danes ob 17. uri bodo pripravili na Sončni posesti v Gaberskem v Trbovljah zanimivo prireditev Zeleni, zdravilni turizem in kulinarika. Organizator je Turistično društvo Trbovlje. Organizator sporoča, da se udeleženci zberejo na parkirišču TDT in se z osebnimi avtomobili odpeljejo v Gabrsko. Vstop prost, zaželeni so prostovoljni prispevki.

Zverinice iz Rezije

Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, Sekcija Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje pripravlja danes še eno zanimivo premiero. Tokrat so na vrsti Zverinice iz Rezije. Gre za režiserski in igralski debi nove gledališke skupine. Letos sta pričeli z delovanjem dve novi otroški gledališki skupini pod mentorstvom Ane Hribšek in Tjaše Šuligoj. Premierna predstava bo na sporedu v Domu Svobode ob 19. uri. Primerna je za vrtčevske otroke in prvi dve triadi osnovne šole.

Open club ZMŠT na strehi

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure.

»… mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju” zapiše dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.

Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacija na spletni strani ZLU.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Delavski dom Zagorje – kino

Triumf

ob 19.00

Večinoma brezposelni igralec Etienne vodi delavnico dramske igre v zaporu, kjer jetnike usposablja za uprizoritev slavne gledališke predstave Samuela Becketta Čakajoč Godota. Ko sme živahno skupino obsojencev odpeljati na izlet iz kaznilnice, Etienne končno dobi priložnost, da zacveti v polnem sijaju. Vsaka predstava na gledališki turneji pomeni nov uspeh, ko se med amaterskimi igralci po sili razmer in njihovim režiserjem razvija edinstven odnos zaupanja. Kmalu pride čas njihove zadnje predstave, tokrat v Parizu. Bo zadnja uprizoritev gledališke igre tudi njihovo največje zmagoslavje?

Komična drama, izvirni naslov Un triomphe (2020, Francija), režija Emmanuel Courcol, scenarij: Khaled Amara, Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières, igrajo: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Ivan Šopar

Na današnji dan leta 1888 se je na Kovku v občini Hrastnik rodil Ivan Šopar, organist in skladatelj ter zborovodja. Največji del življenja je preživel v Vojniku, kjer je ustvarjal in vodil več zborov. Po njem so poimenovali tudi Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik.

Janez Erih Gril

Na današnji dan leta 1941 se je v Trbovljah rodil Janez Erih Gril, manager in strokovnjak za poštne telekomunikacije. Z mamo in sestrama je Trbovlje zapustil v zgodnji mladosti po smrti očeta ter deloval predvsem na celjskem področju.

Od leta 1977 je bil redni član državnih testnih komisij za uvajanje novih tehnologij v omrežje Jugoslavije. Bil je tudi član skupščine JPPT in vodja delegacije v skupščini Poštne banke Jugoslavije. Leta 1992 je postal generalni direktor PTT (Pošta, telegraf in telefon) Slovenije. Še prej pa mu je ob pomoči vplivnih sodelavcev uspelo ustanoviti Poštno banko Slovenije. V 21. stoletju je v mestni občini Celje kandidiral tudi za župana, vendar ni bil izvoljen. Je pa bil na listi SDS izvoljen v mestni svet. Za svoje delo je prejel številna visoka priznanja.

Avgust Šuligoj

Leta 1984 je na današnji dan umrl dirigent mladinskega zbora Trboveljski slavček Avgust Šuligoj, ki je bil po poklicu sicer učitelj glasbe. V pevskih zborih se je ukvarjal predvsem s problematiko socialnih razmer delavske mladine in mladinskega zborovskega petja.

Prve dni po okupaciji leta 1941 je bil aretiran, zaprt v Celju (Stari pisker) in kasneje izseljen v Srbijo. Tam je prevzel pevski zbor JLA Franca Rozmana v Zemunu. Leta 1945 je ustanovil pevski zbor JLA Srečka Kosovela v Beogradu in se kasneje vrnil v Slovenijo.

Ob ustanovitvi Mladinskega pevskega zbora slovenske filharmonije leta 1949 je prevzel njegovo vodstvo, a bil že leta 1952 invalidsko upokojen.

Svetovni dnevi

Svetovni dan amiotrofične lateralne skleroze

Danes obeležujemo svetovni dan bolezni ALS (amiotrofična lateralna skleroza). To najtežjo nevrološko bolezen ima v Sloveniji približno 200 ljudi. ALS je neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja, za katero je značilna progresivna mišična paraliza. Ta pripelje do paralize hotnih mišic (mišice pod vplivom naše volje) ter do izgube sposobnosti požiranja, govora in dihanja. Običajno osebe z ALS umrejo zaradi okvare respiratornih funkcij in drugih pljučnih zapletov.

Bolezen se najpogosteje pojavi med 55. in 65. letom starosti, možna pa je tudi pred starostjo 30 let ali celo v otroštvu.

Najbolj znan bolnik z boleznijo motoričnega nevrona je bil Stephen Hawking.

Svetovni dan globalnega orgazma

Prvi globalni orgazem za svetovni mir – prosijo vas namreč, da ob tem orgazmu zelo intenzivno mislite na svetovni mir – je bil leta 2006 takoj po koncu zimskega solsticija 22. decembra, pa je potem postal tako uspešen, da se je orgazmiranje za mir na svetu začelo še ob poletnem solsticiju 21. junija. Glede na trenutno stanje sveta bomo očitno potrebovali še več orgazmov. Prispevajte.

Oh, in ne mešajte tega praznika z mednarodnim dnevom ženskega orgazma, ki je 8. avgusta.

Savus