Vroči dnevi kar sami nesejo noge v prvo slaščičarno do vitrine s sladoledom. Marsikdo se zelo rad ustavi v Slaščičarni in kavarni Hamiti ob glavni cesti skozi Trbovlje pri trboveljski bolnišnici.

»Naša ponudba obsega sladoled, sadne kupe, banana split, banana kupe, lešnikove kupe, vaflje, palačinke, palačinke s sadjem, vaflje s sadjem, kave, frapeje, tortice, …« pravi lastnik kavarne Iljber Hamiti. V vročih dneh obiskovalci najraje posegajo po sladoledu. Pri Hamitiju ponujajo naenkrat 24 okusov. »Še vedno je največ povpraševanja po klasiki: vanilija, čokolada, čoko piškot, ki je uporaben tudi za sadne kupe. To je sedaj številka ena. Priljubljen je tudi okus jogurta z gozdnimi sadeži. No, pravzaprav imajo ljudje radi vse okuse,« pravi Hamiti.

Trboveljčani in obiskovalci vsako poletje pri Iljberju Hamitiju poližejo na tone sladoleda. Ko se temperature dvignejo nad 25 stopinj Celzija, v slaščičarni kljub velikemu vrtu težko dobiš prostor. »Včasih je vrsta skoraj do lekarne,« pravi lastnik slaščičarne.

Hamitiji so prišli v Trbovlje leta 1972, ko je pričel z dejavnostjo Iljberjev oče. »Prej smo bili v Radencih, strici so še tam. Oče pa je 72. leta prišel sem. Najprej smo imeli prodajalno pri tržnici, vendar se tega ne spomnim. Vem pa, da je naša obrt v družini stara okrog 100 let. Pri krožišču smo imeli kiosk, kjer smo poleg sladoleda ponujali tudi burek. Potem pa smo odprli lokal Center. Mi smo nato prevzeli sedanji lokal pri bolnici, v Centru pa je ostal stric,« pravi Iljber Hamiti, ki je prevzel obrt od očeta kakšnih deset let nazaj. »25. maja je preteklo šest let, kar očeta ni več, dejavnost pa sem prevzel kakšnih pet let prej. Kar dolga doba je že,« se ozre nazaj slaščičar.

Svojo ponudbo v slaščičarni stalno posodabljajo. Sedaj ponujajo tudi natur vegan sladolede brez sladkorja, sladolede za ljudi, ki so alergični na mleko z okusom čokolade in jagode. K standardni ponudbi so dodali palačinke, belgijske vaflje … Vse sladolede in slaščice pripravljajo sami. Ponosen je, da v lokalu dela celotna družina, še posebej pa upe polaga na svojega naslednika Agana in Amala. Sedaj pa dela z roko v roki z ženo Irzano, ki je »njegova šefica«, ko hudomušno pripomni, ko jo ni zraven. Pri delu v slaščičarni pomaga tudi nečak Nidi.

Na vprašanje, kako se prenašajo recepti za dober sladoled iz roda v rod odgovori po pričakovanju skrivnostno: »To je pa skrivnost (smeh). Enkrat me je nekdo vprašal, kako ga delamo, pa sem rekel najdi mi recept od coca cole, jaz ti ga dam pa od sladoleda. Sem dosti povedal?« Potem nadaljuje: »Eden od rednih obiskovalcev naše slaščičarne hodi redno k meni na limonado. Enkrat me je vprašal, kaj delam, da je limonada tako dobra. Povedal je, da jo skuša narediti doma, pa mu ne uspeva. Odgovoril sem mu, da naj drugič, ko bo delal, da zraven malo vegete in popra. Šel je domov in je to res naredil. Pa je prišel kar slabe volje nazaj.« (smeh)

Kot pravi cenjeni sladoledar za kvaliteto, ne smeš »šparat«. Sestavine morajo biti dobre. Najboljše. Tudi kvaliteta, recimo mleka, mora biti vrhunska. Za svoj sladoled je Iljdar Hamiti dobil tudi posebno priznanje: »Ja, za najboljši sladoled v Sloveniji. Slučajno sem izvedel za izbor, ki so ga delali v enem izmed medijev. Pa smo bili potem razglašeni, da imamo najboljši sladoled v Sloveniji. Bil sem vesel priznanja, saj se res trudimo, da je naš sladoled okusen in dober.« Pred korono so jih uvrstili tudi med 12 najboljših lokalov v Sloveniji.

Prostor na vrtu so že razširili. Vendar je premajhen in razmišlja še o eni širitvi. Sedaj urejajo papirje, upa, da bodo kmalu uspeli urediti še en del terase in tako razširili vrt. Iljber Hamiti upa, da bo nekega predal slaščičarno sinu, da bo nadaljeval tradicijo obrti in izdelave dobrega sladoleda v Trbovljah.

PR objava


 

Prejšnji članekZapeljal s ceste
Naslednji članekDanes dogaja