V Hrastniku izvajalec AGM Nemec ruši objekte na prostoru, kjer bodo gradili novo gospodarsko cono OIC Steklarna – TKI Hrastnik. V začetku meseca so pričeli z rušitvami manjših objektov, ki so bolj oddaljeni od ceste, zdaj so se lotili tudi večjih objektov ob cesti.

Z odstranitvijo dotrajanih večstanovanjskih objektov in komunalno ureditvijo območja bodo funkcionalno zaokrožili območje gospodarske cone v južnem delu hrastniške doline, ki je s prostorskim načrtom namenjena razvoju gospodarstva. Z naložbo bodo zagotovili dodatnih 1,9 ha uporabnih površin, namenjenih gospodarstvu, izboljšali bodo pogoje za delovanje podjetij in povečali število delovnih mest.

Občina Hrastnik je v preteklih letih poskrbela za preselitev 62 gospodinjstev in več kot 130 oseb, ki so bivale na tem območju. Z rušenje pa se poslavlja del hrastniške zgodovine, saj je bila ta steklarska kolonija dom številnih steklarskih družin.

Celotne naložbe v novi coni bodo vredne okrog 80 milijonov evrov. Steklarna Hrastnik bo na tej lokaciji širila proizvodni program embalažnega stekla. Dodatno nameravajo zaposliti 100 ljudi, naložba v novo pametno steklarno pa bo vredna 50 do 60 milijonov evrov. TKI Hrastnik bo v bodoči OIC zgradila dva proizvodna obrata in upravno zgradbo, ki jo morajo preseliti iz sedanje lokacije zaradi gradnje glavne ceste Hrastnik – Zidani Most. Vrednost naložbe se suče okrog 8,5 milijona evrov.

Naložbo v gospodarsko cono sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vrednost ureditve znaša 4,5 milijona evrov, EU in ES bosta prispevali 3,3 milijona, ostalo pa Občina Hrastnik iz proračuna. Hkrati z urejanjem cone bodo posodobili tudi cestno povezavo mimo obrtne cone, naložba je vredna 1,6 milijonov evrov. Poleg tega v ta projekt spada tudi investicija v plinovodno omrežje Trojane – Hrastnik v dolžini 5,8 km.

MP

Foto: MP


 

Prejšnji članekTople kapice za novorojenčke
Naslednji članekPokvarjeno dvigalo