sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Tokrat HarmoniJa harmoniKe

Zadnji koncert Festivala Ursus na Podkumu bo obiskovalce popeljal v čudovit svet harmonike. Harmonikar Klemen Leben je s svojim poustvarjanjem pokazal pot sodobni koncertni uporabi tega lepega instrumenta.

Na zadnjem koncertu festivala Ursus na Podkumu bodo v petek, 4. septembra, ob 18. uri pripravili zanimiv koncert z naslovom HarmoniJa harmoniKe. Predstavil se bo  z vsestranski Klemen Leben. Na flavti se mu bo na kratko pridružil še organizator in umetniški vodja festivala, flavtist Marko Zupan. Koncert bo na domačiji Medved v Podkumu.

Program

John Bull (1562-1628)

Klemen Leben (1983-)

Joseph Haydn (1732-1809)

Leoš Janaček (1854-1928)

Karlheinz Stockhausen (1928-2007)

Predstavitev nastopajočih

Klemen Leben

Klemen Leben je harmonikar, skladatelj, improvizator, pedagog in raziskovalec, ki verjame v sporočilnost povedne sodobne glasbe. Študiral je na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt Weimar v mojstrskem razredu prof. Ivana Kovala, ki ga je zaključil z »bravurozno umetniško stvaritvijo«, trenutno pa je doktorski študent na doktorski šoli Sibeliusove akademije za glasbo Univerze za umetnost v Helsinkih.

Udeležil se je več tekmovanj doma in na tujem, kjer je praviloma posegal po najvišjih mestih. Kot najtehtnejše velja omeniti prve nagrade v Castelfidardu, Pulju in Klingenthalu.

Nagrade in ugodne kritike strokovne javnosti so mu odprla vrata na koncertne odre uglednih prizorišč in festivalov v Evropi in severni Ameriki. Tako je muziciral v okviru eminentnih festivalov Salzburger Festspiele, Zagrebški biennale, Lange Nacht der Musik Dunaj, Slowind, Festival umetnikov harmonike Kragujevac, Ljubljanski festival in na uglednih prizoriščih, kot so Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, Konzerthaus Berlin, Semperoper Dresden, Gewandhaus Leipzig, Festspielhaus Baden Baden, Waldbühne Berlin, KKL Luzern, Haus für Mozart Salzburg, Music centre Helsinki …

Kot solist je nastopil z orkestri Kammersymphonie Berlin, Prague Philharmonic, Philharmonie Baden Baden, Simfoniki RTV Slovenija, Komorni godalni orkester SF itd. ter igral pod dirigenti, kot so Christian Thielemann, Marco Armilliato, Ville Matvejeff, Michael Sanderling, En Shao in drugi.

Trudi se za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila in v ta namen sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi skladatelji (Kalevi Aho, Toshio Hosokawa, Lojze Lebič, Georg Katzer, Matthias Pintscher, Nina Šenk …). Skozi ta sodelovanja nastajajo nova dela, ki so stalnica na Lebnovih koncertnih programih in hkrati širijo repertoar klasične harmonike. Poleg originalnih del za harmoniko 20. in 21. stoletja obsega njegov repertoar v enaki meri tudi dela mojstrov iz obdobij renesanse, baroka, klasike in romantike.

Sledi njegovega glasbenega udejstvovanja je moč najti tudi v obliki posnetkov v arhivih radijskih in televizijskih hiš (RTV Slovenija, ZDF, ORF, SWF, Deutschland Radio Kultur, RAI, YLE, RTS, HRT).

Med mnogimi odličnimi kritikami velja omeniti besede akademika Lojzeta Lebiča »Poustvaritev je bila pravi sijaj« in pa solistični recital na 28. Zagrebškem bienalu, kjer je harmonika solistično zazvenela prvič v 54. letni zgodovini tega elitnega festivala za sodobno glasbo. Hkrati pa je bil ta »izjemen koncert« v časniku Kulturpunkt ocenjen kot »najboljši trenutek« celotnega bienala.

Poleg poustvarjanja pa se Leben ukvarja tudi s skladanjem in aranžiranjem. Piše za raznlične zasedbe, njegova dela pa izvajajo doma in na tujem (Finska, Rusija, Nemčija, Švica, Avstrija, Italija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija …)

Klemen Leben je poučeval na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju, sedaj pa skrbi za predajanje inovativne glasbene misli na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Marko Zupan

Flavtist Marko Zupan ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na Mozarteumu v Salzburgu. Med študijem je postal nagrajenec več slovenskih državnih tekmovanjih kot tudi mednarodnih glasbenih tekmovanj v Trstu (2000, Italija), Picardieju (2004, Francija), Beogradu (2005, Srbija) in Braunschweigu (2011, Nemčija).

Kot solo flavtist je nastopal z orkestri kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburg, Neues Kammerorchester Potsdam, Philharmonie der Nationen in drugi.

Od leta 2010 je poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in tudi na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji.

Objavil je več zgoščenk s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), s flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi z glasbo za dve flavti in klavir, posnet za londonski Hedone Records. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović Ganev, kot tudi zgoščenko v živo s koncerta improvizacije s pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem.

Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

Savus

Foto: arhiv Festivala Ursus

Isti avtor