Evelin Vesenjak je Zagorjanka, ki živi v Trbovljah, Evelin Vesenjak od aprila 2015 vodi KNSS-Neodvisnost (Konfederacija novih sindikatov Slovenije). V konfederaciji je veliko moških članov sindikata in prav zato je prava oseba za letošnjo častno pokroviteljico naše prireditve Punce v jami.

Evelin Vesenjak je ob sprejetju povabila za častno pokroviteljstvo povedala:

»Veseli me, da se lahko kot častna pokroviteljica prireditve Punce v jami pridružim puncam in ženskam, ki bodo na tako svojevrsten način počastile ta praznik.

V Zasavju ženske še vedno praznujejo 8. marec – dan žena. Kako tudi ne, zasavske ženske so se v zgodovini vedno znale postaviti zase. In za svoje moške. Stavkale so, podpirale moške pri njihovih stavkah, opozarjale na krivico in zahtevale pravico. Ne glede, kdo je bil na oblasti, v kakšnem sistemu so živele in kakšne so bile posledice njihovega boja. Zasavske ženske so bile vedno v prvih vrstah, ko se je bilo treba postaviti za pravico in resnico.

Zato me veseli, da se še danes na svojstven način spominjamo njihove svobodomiselnosti in upornosti.

Mlajše generacije so že bolj enakopravne, z moškimi si znajo deliti več dela in odgovornosti. Vendar, vsega tega ne bi bilo brez tistih pogumnih žensk v zgodovini, ki so orale ledino.

Vabljene drage ženske in dekleta, da se mi pridružite na adrenalinski preizkušnji. Rudniški rovi so bili vedno ‘privilegij’ moških, knapov. Besede knapovka sploh ne poznamo. Morda pa je prav sedaj čas, da jamo vsaj enkrat na leto zavzamemo ženske – punce, ki jih ni strah.

Vi, dragi enakopravni moški, pa boste na ta dan ‘frej’. Razen, če nas boste pozdravili pred vhodom v rudnik na Ajnzerju v Trbovljah ali pa na cilju pred Barbara vpadnikom v Hrastniku. Vesele vas bomo!

Savus

Foto: osebni arhiv, arhiv Savus


Opozorilo: Drage punce! Perkmandeljc je odločil, da bo prijave za prireditev Punce v jami zbiral do začetka prireditve. Torej, prijave so odprte še ta teden. Organizatorji pa so se s Perkmandeljcem morali strinjati. Prijavnico najdete na tej povezavi.