nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Zima je še vedno naš vsakdanjih. Danes si lahko privoščite v Zagorju pogovor o zanimivi knjigi, sicer pa je na voljo precej običajnih torkovih dejavnosti. Aja, danes je dan spanja v javnosti. Ne priporočamo parkov. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 28. februar 2023


Vreme

Danes bo povečini oblačno, v zahodni in severni Sloveniji se bodo oblaki občasno trgali. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, najvišje dnevne od 0 do 5 °C.

V sredo bo na zahodu in severu sprva delno jasno, drugod bo oblačno. Na jugu bo že dopoldne rahlo snežilo, popoldne in v noči na četrtek pa bodo rahle padavine zajele večji del Slovenije. V četrtek bo oblačno, rahle padavine bodo dopoldne povsod ponehale. V petek bo v zahodni Sloveniji deloma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 14. ure iz TP Solidarnost, izvod Grbinska cesta, Solidarnostni blok in od 11. do 14. ure iz TP Litija solidarnost (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Knjižnica Mileta Klopčiča

Sanela Banović – Spodbude

Danes ob 18. uri bodo v prostorih mladinskega oddelka Knjižnice Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili predstavitev knjige Sasnela Banović – Spodbude.

Sanela Banović je zdravnica, ki ljubi in prebuja Slovence. Po najbolj gledanem TEDx-u ter okoli 650 predavanjih po vsej Sloveniji zdaj prvič tudi v knjigi Spodbude – Sanela Banović, ki jo je napisal napisal Jure Aleksič.

Knjiga prinaša osebno zgodbo, predstavlja družinske stiske in veselja, bolečino in ljubezen Sarajeva. Prinaša 20 let dragocenih izkušenj, prelitih v razumljive nasvete in presunljive izpovedi „nočne spovednice“, resnične zgodbe pacientov, ki so se ji v globokih stiskah odprli in hvalnico Sloveniji, preventivnemu zdravstvenemu sistemu in čudovitim ljudem. Predvsem pa predstavlja šest stebrov zdravja za več smeha, ljubezni, dotikov, objemov, modrosti, poguma, poštenosti in solidarnosti, povezanosti. Za kvalitetno življenje!


Knjižnica Antona Sovreta

Srečanje bralnega krožka

Krožek je bil ustanovljen 8. aprila 2010. Poteka v manjši skupini enkrat mesečno ob 19. uri v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Udeležence vsaki seznanijo tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Danes je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea je na ogled koprodukcijska razstava v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstava bo odprta do 3. marca. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Jerič

Na današnji dan se je leta 1823 na Gradišču pri Zatični rodil duhovnik, napreden kmetovalec, čebelar, novinar, urednik, izdajatelj časopisa Slovenec in tvorec znamenitega gesla »Za vero, dom, cesarja!« Jožef Jerič. Dolenjec je najdlje služboval na Dobovcu pod Kumom (1859–1873) in tam pričel z umnim kmetovanjem. Umrl je 12. julija leta 1888 v Šentvidu v Podjuni na avstrijskem Koroškem, pokopan pa je v Ljubljani.

 


Vekoslav Korošec

Na jutrišnji dan, 29. februarja, ki ga letos na koledarju ni, je leta 1992 v Ljubljani umrl eden najbolj pomembnih ljudi v elektrogospodarstvu Slovenije po drugi svetovni vojni Vekoslav Korošec. Korošec se je rodil 6. februarja leta 1914 v Zagorju ob Savi. Od leta 1941 do 1942 je bil v nemškem ujetništvu, v letih 1944 in 1945 pa je sodeloval v narodnoosvobodilnem gibanju. Bil je zaslužen za popolno elektrifikacijo Slovenije. V rodno Zagorje se je rad vračal, tudi kot ljubiteljski slikar.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan spanja v javnosti

Glede na datum boste vsekakor potrebovali vsaj spalno vrečo. Če pa bi prazniku radi izkazali čast, ki si jo nedvomno zasluži, v parku organizirajte žurko v pižamah s piknikom. In ne pozabite na spalno vrečo. Pa na radiator, hehe.

 


Savus


 

Isti avtor