Trboveljčan Iztok Kovač je prejemnik nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo na področju sodobnega plesa. Podelili so mu jo na festivalu Gibanica v soboto, 25. februarja.

Iztok Kovač je  vrhunski ustvarjalec in pogonska sila slovenskega sodobnega plesa. Z svojo vztrajnostjo  mu je uspelo spremeniti način razmišljanja o zasebni instituciji na področju umetnosti. Njegovo delo obsega nekaj manj kot 40 avtorskih projektov in plesnih filmov, umetniško vodenje plesnega ansambla En-Knap Group in Centra kulture Španski borci, ki javnosti poleg lastne repertoarne produkcije kontinuirano predstavlja tudi del slovenske in mednarodne sodobne plesne produkcije. V žiriji za podelitev nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo so sodelovale članice žirije Dragana Alfirević, Teja Reba in Nataša Živković.

S svojo prvo samostojno predstavo Kako sem ujel Sokola je Iztok Kovač v zgodnjih 90. letih minulega stoletja uprizoril izjemen umetniški prvenec. V Leuvnu v Belgiji je ustanovil lastno plesno skupino. Kot prvi predstavnik sodobnega plesa je istega leta prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 2007 je ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap Group, prvi stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Kmalu zatem je bilo produkciji En-Knap zaupano vodenje Centra kulture Španski borci v Ljubljani, kjer je Kovač še danes umetniški ter programski vodja domačega in mednarodnega programa. Poleg 35 svojih odrskih projektov, s katerimi je gostoval več kot 500-krat v več kot 30 državah, deluje tudi kot gostujoči koreograf v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, Izraelu in Južni Koreji. Njegov umetniški opus obsega šest plesnih filmov, številne režije večjih prireditev in državnih proslav v Sloveniji ter mednarodno pedagoško delo.

Savus

Foto: arhiv Savus