Steklarna Hrastnik in združenje vrhunskih slovenskih gostincev JRE-Slovenija sta s kreativno steklenico za ozaveščanje o pomenu čiste vode v restavracijah visoke kulinarike prejela prestižno nagrado Red Dot.

Ozaveščanje o pomenu ohranjanja naravne pitne vode in zmanjševanja uporabe plastike nam že vrsto let sledi na vsakem koraku. Ker tudi v gostinstvu problem odpadne embalaže ni zanemarljiv, sta Steklarna Hrastnik in JRE-Slovenija v skupnem projektu stopila korak dlje ter kakovostni slovenski vodi iz gostinskih pip zagotovila embalažo, kot si jo zasluži. Kreativno zgodbo in globlji pomen za prihodnje generacije je prepoznala žirija mednarodnih strokovnjakov Red Dot Design Award, ene najbolj pomembnih in prepoznavnih oblikovalskih nagrad na svetu.

RE ◦ water, kot je poimenovana steklenica, je zasnovana tako, da ozavešča o pomenu čiste pitne vode v restavracijah visoke kulinarike, odpravlja plastiko za enkratno uporabo in poudari ponovno uporabo stekla. Steklenica je izdelana iz tega najčistejšega materiala, ki ga je mogoče v celoti reciklirati in ponovno uporabiti, ne da bi pri tem kakorkoli zmanjšali kakovost tako materiala kot izdelka.

Glavna značilnost nagrajene steklenice je njen edinstveni punt – izboklina v obliki diamanta, kjer zaradi optičnega odseva, ki ga ustvarja dno, voda, podobno kot v naravi, zasije. Steklenica je rezultat sodelovanja oblikovalcev Tanje Mudrinič, vodje oddelka za oblikovanje Studia Design Hrastnik1860, in Gašperja Puhana, podpredsednika evropskega kulinaričnega združenja JRE Jeunes Restauranteurs. Izkušena in večkrat nagrajena oblikovalca sta združila moči in pri oblikovanju steklenice sledila jasni viziji – voda si zasluži prestižen dizajn, hkrati pa mora biti steklenica praktično uporabna, saj se v restavracijah JRE uporablja vsak dan.

Savus

Foto: Steklarna Hrastnik