Zadnje dni se na zidovih mnogih (tudi Zasavcev) na Facebooku ponovno pojavlja zapis, s katerim Facebookovi uporabniki Facebooku »prepovedujejo«, da bi za svoje namene uporabil njihove fotografije, zapise in druge vsebine. Na Facebooku pojasnjujejo, da gre za prevaro.

Prvič je ta prevara po spletu zaokrožila leta 2012 in od takrat se v valovih pojavlja na Facebook profilih uporabnikov. V zadnjih dneh je ponovno vzniknilo večje število objav tega zapisa.

»Facebooku ali njegovim podružnicam NE DOVOLJUJEM nikakršne uporabe mojih slik, informacij, novic in objav, tako v preteklosti kot v prihodnosti,« se glasi zapis, »s to izjavo opozarjam Facebook, da je strogo prepovedano razkrivati, kopirati, razširjati ali kako drugače ukrepati proti meni na podlagi tega profila in/ali njegove vsebine. Če izjave ne objavite vsaj enkrat,« nadalje svari zapis, »boste tiho dovolili uporabo svojih fotografij in informacij, ki jih vsebujejo posodobitve stanja profila.«

Na Facebooku pojasnjujejo, da imajo uporabniki nadzor nad nad svojimi objavami in tem, kdo vidi te objave, slednje pa je mogoče spreminjati v nastavitvah zasebnosti. Sicer pa Facebook od svojih uporabnikov res zbira določene podatke – vrste podatkov, način zbiranja in to, kako jih uporabljajo, pa je opisano v Pravilniku o podatkih, s katerim se mora strinjati vsak uporabnik, ki si želi na Facebooku ustvariti profil, in se temu ni mogoče izogniti. Tako na primer Facebook zbira in obdeluje podatke o uporabnikovi dejavnosti v Facebookovih izdelkih in napravah, podatke o lokaciji, in druge podatke, ki jih posredujejo neodvisnim partnerjem. Namen zbiranja in obdelave podatkov, je zapisano v Pravilniku, je zagotavljanje čimboljše uporabniške izkušnje, prikazovanje relevantnih oglasov in izboljšanje storitev.

Del zapisa je tudi naslednje besedilo: »Vsebina tega profila je zasebna in zaupna informacija. Kršitev zasebnosti se lahko kaznuje z zakonom (UCC 1-308-1 1 308-103 in Rimski statut).« Zakon z oznako UCC 1-308-1 1 308-103 na Googlu najdemo samo pri omembah te prevare, »Rimski statut« pa je, po podatkih Uradnega lista RS, Rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča, sestavljen leta 1998, ki zadeva najhujše zločine, kot so genocid, zločini proti človeštvu in vojni zločini.

MD

Foto: arhiv FB