Zagorsko Društvo za preprečevanje osteoporoze je v soboto, 21. oktobra, v zagorski športni dvorani pripravilo letno srečanje slovenskih društev bolnikov z osteoporozo, ki ga vsako leto pripravi eno od društev. Častni pokrovitelj srečanja je bil župan Matjaž Švagan, ki je tudi pozdravil goste.

Dvajseti oktober je svetovni dan osteoporoze, bolezni, ki prinaša zmanjšano kakovost in količino kostne mase, ki oslabi kosti tako, da se te lahko zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah. Po podatkih Zveze društev bolnikov z osteoporozo, ki združuje 18 društev iz vse Slovenije, se z osteoporozo v Sloveniji bori kar okoli 140.000 žensk.

Slovenija ima osemnajst društev osteoporoze. Eno od njih je v Zagorju in obstaja od leta 2007 pod imenom Društvo za preprečevanje osteoporoze, ki ga uspešno vodi Cvetka Garantini. Društvo aktivno sodeluje v vseh dejavnostih preprečevanja osteoporoze, organizira strokovna predavanja, šolo osteoporoze v toplicah, kopalne izlete, tedensko telovadbo, pohode, morske počitnice, članstvu posreduje strokovno literaturo (letake, zloženke), skratka skrbi za zdrav življenjski slog. Sodelujejo tudi pri ustvarjanju časopisa Sončnica, ki je glasilo Zveze bolnikov z osteoporozo Slovenije in izhaja dvakrat letno.

Z veliko pozitivne energije se je družilo približno 600 gostov iz vse Slovenije. Srečanje se je po pozdravnem nastopu Pihalnega orkestra Svea nadaljevalo s sprejemom gostov, kulturnim programom, strokovnim predavanjem, pogostitvijo in druženjem ob glasbi. V kulturnem programu so sodelovali: Vokalna skupina Iris, Glasbena šola Zagorje ob Savi, Knapovske punce in ansambel Mladi asi. Za zadovoljne brbončice pa je poskrbel Lojze Čop.

Stanislava Radunović

Foto: Stanislava Radunović


 

Prejšnji članekGoljufije s kriptovalutami
Naslednji članekRazbremenite svoja pljuča